SKLONITE SE OD OVOGA! Istraživači otkrivaju šta može izazvati značajne bolesti majke i bebe!
Trudnica, Foto: Printscreen

otkriveno!

SKLONITE SE OD OVOGA! Istraživači otkrivaju šta može izazvati značajne bolesti majke i bebe!

Potencijalno štetne čestice čađi otkrivene su u placentama svih 28 žena koje su dale uzorke tkiva

Objavljeno:

Sitne čestice poput dima cigarete i drugih zagađenih čestica u vazduhu i domaćinstvu, a koje mogu izazvati značajne bolesti majke i bebe.

Čestice crnog ugljenika pronađene su na fetalnoj strani placente kod žena koje su bile izložene zagađenom zraku tokom trudnoće, prenosi britanski Independent na osnovu studije Univerziteta Hasselt u Belgiji.

Istraživači tvrde da je studija prvi dokaz da kroz placentnu barijeru mogu proći čestice koje je majka udahnula, a koje su posledica saobraćaja, loženja i drugih procesa sagorevanja.

Potencijalno štetne čestice čađi otkrivene su u placentama svih 28 žena koje su dale uzorke tkiva za studiju objavljenu u časopisu ''Nature Communications''

Istraživači sa Univerziteta Hasselt u Belgiji upotrebili su snimanje visoke rezolucije kako bi otkrili crne čestice ugljenika u prikupljenim placentama.

Studija otkriva da je 10 majki koje su bile izložene visokim količinama čestica crnog ugljika - 2,42 mikrograma po kubnom metru - u toku trudnoće imalo viši nivo čestica u posteljici u odnosu na 10 majki koje su bile izložene niskom nivou crnog uglenika - 0,63 mikrograma po kubiku metar.

Crne čestice uglenika svakodnevno se oslobađaju u zrak, te se smatra da one mogu imati štetne učinke na ishod trudnoće, uključujući povećane pobačaje i prevremeni porod.

U svom istraživanju autori ističu kako ovi rezultati pokazuju da posteljica nije neprobojna za sitne čestice poput dima cigarete i drugih zagađenih čestica u zraku i domaćinstvu, a koje mogu izazvati značajne bolesti majke i bebe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.