OVA TEŠKA BOLEST NEMA SIMPTOME! Na nju utiče aktivnost u krevetu, kao i trenutak kada ste prvi put imali ODNOS
Devojka, ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZ

OVA TEŠKA BOLEST NEMA SIMPTOME! Na nju utiče aktivnost u krevetu, kao i trenutak kada ste prvi put imali ODNOS

Rak prostate je najčešći rak muškaraca u svetu!

Objavljeno:

Naučnike godinama muči kontroverza kako seks utiče na rizik obolevanja od karcinoma prostate. Meta analiza objavljena 2018. godine u časopisu The Journal of Sexual Medicine možda je dala odgovore na sve dileme.

Movember pokret je više od pukog trenda puštanja brkova. On je zdravstveno-aktivistički pokret s ciljem osveštavanja zdravstvenih problema muškaraca, poput depresije, raka testisa, raka prostate i brojnih drugih bolesti.

Rak prostate je najčešći rak muškaraca u zapadnoj Europi i severnoj Americi. Tokom života od ove vrste raka oboli svaki šesti muškarac, a godišnje odnese 75.000 života!

foto: Pritnscreen

Rak prostate najčešće nema simptome. On se razvija nekoliko godina. Kada su simptomi postojani, tada je najčešće već kasno, jer je rak metastazirao. Između 20 i 60 % svih dijagnostikovanih karcinoma prostate otkriveni su u fazi metastaze.

U tom slučaju simptomi su:

- pritisak na mehur

- bol i pečenje prilikom mokrenja

- učestalo, isprekidano ("krene pa stane"), otežano mokrenje praćeno krvi u urinu

- bolovi u kostima

Nekoliko studija utvrdili su direktnu povezanost između bolesti prostate i načina ishrane.

Nepoželjne navike kada je u pitanju zdravlje prostate su:

- visok unos masti životinjskog porekla

- visok unos crvenog mesa u kombinaciji s niskim unosom ribe, voća i povrća

- neumereno uživanje u alkoholu

- visok unos jednostavnih i rafiniranih šećera

Jako je bitno održavati normalnu telesnu masu. Naime, studije su pokazale kako pretili muškarci koji imaju BMI (indeks tjelesne mase) veći od 32 češće obolevaju od ovog oblika karcinoma i razvijaju agresivniji oblik karcinoma pri čemu je stopa smrtnost viša za čak 35 % u odnosu na pojedince normalne telesne mase.

Kako se hraniti da bismo očuvali zdravlje prostate?

Cink se pokaza kao ključni mineral u muškom zdravlju.

Hipertrofija (uvećanje) prostate može biti smanjena ili usporena adekvatnim unosom minerala cinka. Dokazano je da stanice uvećane prostate sadrže manje cinka no što je to uobičajeno!

Mnoge studije preporučuju mediteransku prehranu kao oblik prevencije od karcinoma prostate.

Mediteranske namirnice sadrže u sebi znatne količine cinka! Pogotovo ako se hranimo oštrigama (kamenice), morskim plodovima, ribom, integralnim žitaricama, mahunarke, orasima, semenkama bundeve. Vitamin E i neke masne kiseline (omega-3) prisutne u plavoj i masnijoj ribi (tuna, skuša, srdela, igla, inćuni, losos) korisni su kod obolenja prostate, s obzirom na to da svojim delovanjem sprečavaju dodatnu upalu.

Za zdravlje prostate potrebno je jesti bundevino ulje i semenke! Takođe, preporučuje se čaj od koprive (ekstrakti korijenja koprive djeluju blagotvorno kod hipertrofije prostate) te sok od rajčice koji sadrži likopen, poznat kao jaki prirodni antioksidans!

Još jedan sok ističe se kao blagotvoran i lekovit kada je prostata u pitanju, a to je sok od nara. U stručnom časopisu "Proceedings of National Academy of Sciences" (2005.) objavljena je studija koja govori o kemopreventivnom i kemoterapijskom učinku soka od nara na stanice karcinoma prostate.

Koje životne navike nam mogu pomoći u prevenciji od oboljenja?

Redovna kontrola: Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je jednom godišnje odlaziti na preglede i odrediti koliko je PSA u krvi. Prostata specifični antigen je glikoprotein kojeg stvaraju stanice prostate te izlučuju u krv i sjemenu tekućinu. Najviša koncentracija PSA nalazi se upravo u semenoj tečnosti gde ispunjava svoju biološku ulogu održavanja sperme pokretnima te sperme za oplodnju u periodu između erekcije i kontakta s jajnom ćelijom. Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina! Zato muškarci iznad četrdesete, redovno se kontrolirajte, jer ako otkrijete karcinom u ranom stadiju bolesti, postotak izlečenja doseže čak 98 %!

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Živim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.