POJEDITE NEŠTO NA KAŠIKU: Ova lagana supa će vas zagrejati, a njeni sastojci preporodiće organizam!
Ilustracija, Foto: Profimedia

recept

POJEDITE NEŠTO NA KAŠIKU: Ova lagana supa će vas zagrejati, a njeni sastojci preporodiće organizam!

Veliki plus je i to što je reč o niskokaloričnoj namirnici

Objavljeno: 08.11.2019. 16:21h

Ako tragate za nutritivno bogatim, zdravim i, što je najvažnije, ukusnim jelom na kašiku koje će vas ugrejati i zasititi u ove hladne jesenske dane, a od kojeg nećete osećati težinu u želucu, onda je ova slasna supa od bundeve kao stvorena za vas.

Zbog velike količine mineralnih tvari koje sadrži bundevu bismo trebali češće uvrštavati na naš jelovnik. Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, a organizam brane od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.

Od neprocenjive je važnosti i za zdravlje očiju, deluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sistema i pojačava imunitet, a osim što je njeno meso veoma ukusno i pogodno za pripremu raznoraznih slanih i slatkih jela, veliki plus je i to što je reč o niskokaloričnoj namirnici. 100 g mesa bundeve sadrži tek 28 kalorija, stoga slobodno navalite na bundevu.

foto: Stock

Recept za supu od bundeve

Vreme pripreme: 20 min

Vreme kuvanja: 30 min

Sastojci (za 6 osoba):

1 kg bundeve (s korom)

1 luk grubo narezan na kockice

3 režnja belog luka

1,5 l povrtne supe

8-10 svežih grančica tamjana

4 lista kadulje

so

biber

Za dekoraciju:

kokosovo mleko

semenke buče

maslinovo ulje

sveži peršun

Priprema:

1. Ogulite bundevu, izvadite semenke i naseckajte na kockice. Staviti na stranu.

2. U velikom loncu zagrejte kašiku maslinovog ulja i dodajte luk. Pirjajte 3 minute dok luk ne omekša, a zatim dodajte beli luk. Kuvajte još 2 minute.

3. Dodajte bundevu, povrće, listiće kadulje i tamjan. Ostavite da se kuva 25-30 minuta dok bundeva ne omekša.

4. Izvadite grančice tamjana, a zatim supu izmiksajte štapnim mikserom dok smesa ne poprimi glatku teksturu.

5. Poslužite s kokosovim mlekom, sveže naseckanim peršnom, nekoliko kapi maslinovog ulja i s par semenki bundeve.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/tportal.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media