BLOGERKA JE REŠILA DA NE PIJE KAFU MESEC DANA: Odmah je primetila OVIH 5 PROMENA u svom životu!
Pejdž je odustala od kafe na mesec dana, Foto: Instagram printscreen

eksperiment

BLOGERKA JE REŠILA DA NE PIJE KAFU MESEC DANA: Odmah je primetila OVIH 5 PROMENA u svom životu!

Navela je pet bitnih stvari koje su joj se u tom mesecu promenile

Objavljeno:

Blogerka Pejdž Kenzi, inače velika ljubiteljka kafe, odlučila je na mesec dana da prestane da pije najdraži napitak, a svoje je jednomesečno iskustvo bez kofeina opisala na portalu Amendo.com.

- Da budem skroz transparentna: ovaj sam članak pisala ispijajući ledenu 'Jungle Espresso' u lokalnom kafiću, tako da moj pokušaj da se potpuno odreknem kafe nije potpuno uspeo. U Seulu, gde živim i radim, sve se vrti oko kulture ispijanja i to je zapravo društveni doživljaj. No dok sam pila kafu sa kofeinom primijetila sam da sam stalno umorna, a nisam se više ni veselila kavi, više sam bila zavisna o njoj. Zato sam odlučila na mesec dana prestati - piše Pejdž.

- U početku se nisam osećala baš dobro i prolazila sam simptome odvikavanja što je uključivalo niz simptoma sličnih gripu, teskobu, glavobolju i blagu vrtoglavicu. Tek sam nakon 7 dana osetila da sam nešto 'manje jadna', svetla su izgledala puno manje jarko, a zvukovi nisu bili onako glasni. Posao mi se činio manje kao obaveza nego pre, čak sam se više smešila. Ipak, nisam imala pojma da je ono što sam prošla bio tek početak mojih patnji u nastojanju da se na mesec dana odreknem kafe - napisala je Pejdž.

This was my bunny impression #issheok #bunny #rabbit #mural

A post shared by Paige Kenzie (@postcardsfrompaige) on

Navela je pet bitnih stvari koje su joj se u tom mesecu promenile.

1. Imala sam više energije

Što više kafe pijemo, budnije se osećamo no tokom tog meseca bez kafe imala sam neobično puno energije. Osećala sam se dovoljno budnom i motivisanom da odrađujem poslove kroz celi dan. Nekada sam mislila da sam samo 'jutarnji tip osobe' i da samo 'noćne ptice' mogu bilo što raditi nakon 19 sati. No nakon što sam prestala s kafom, oduševilo me što sam poslove mogla završavati i u večernjim satima, umesto da se budim rano da ispunim rokove.

foto: Shutterstock

2. Spavala sam bolje

Jedna studija koja je istraživala učinke kofeina na san pokazala je da 'kofein koji smo konzumirali i šest sati pre spavanja smanjuje san za više od jednog sata'. Iskreno, nije mi bilo potrebno istraživanje da mi kaže da kofein utiče na kvalitet mog sna, jer čak i kad pijem kafu, ne pijem je nakon 15 sati - naprosto nema dovoljno ovaca koje bih mogla prebrojati da zaspim.

No kroz mjsec kad sam izbacila kavu bi uveče brzo zaspala i nisam se budila po noći. Budila sam se ujutro sveža i nisam imala osećaj da mi treba kafa samo da se mogu pripremiti za dan. Ako razmišljate odreći se kafe, ali ne možete zamisliti buđenje i ustajanje bez nje, pokušajte sa šalicom vrućeg zelenog čaja koja sadrži samo oko 30-50 mg kofeina (dok kafa ima 100-200 mg po šoljici).

3. Doručkovala sam

Kad pijem kafu u popodnevnim satima, ne osećam glad, pa me ne čudi što neki kafu ili ekstrakte kafe koriste za kontrolu apetita.

Ali kad ne doručkujem postanem razdražljiva, pa čak i smantana dok dođe vreme ručka. Kad nisam pila kafu, želudac me tražio uravnoteženije, zdravije doručke, poput tosta s maslacem od kikirikija sa semenkama konoplje, veganskih smoothieja s proteinima ili supe sa tofuom.

4. Uštedela sam

Još uvek ne želim ni priznati koliko trošim na kafu, a kako je većina kafa iz kafića u osnovi kao gorko vodenasto blato, brzo sam razvila ljubav prema 'specijalnoj' kavi iz Južne Koreje koja je jako dobra, ali i skupa.

Mesec u kom sam se odrekla kave imala sam novca koji sam mogla uštedeti ili potrošiti na druge poslastice. Ako se odlučite za ovakav izazov, novac koji inače obično trošite na kafu, stavite u vlastiti fond - za hitne slučajeve ili posebna putovanja.

5. Bila sam smirenija

Nisam nestrpljiva osoba, ali tokom meseca bez kafe, osećala sam se uglavnom spokojno. Zbog zavisnosti o kavi, kad sam ostala bez nje, osjćala sam se kao druga osoba. No usprkos svim pozitivnim promenama, nije prošlo dugo i opet sam popila svoj cni korejski napitak.

Možda je to i razlog što sam odlučila prestati s kafom samo na mjesec dana a ne trajno, ali teško je odmaknuti se od kulture ispijanja kafe - obožavam hodati do kafića u blizini kuće, slušati zvuk mlevenja kafe u pozadini, čuti žamor drugih gostiju, pozdraviti konobara i reći mu; 'Uobičajeno, molim te!'.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.