SEDAM DANA JE JELA SAMO BRZU HRANU: Kada je otišla lekaru ZGROZILA SE - ovo će vas osvestiti!
Masna hrana nije dobra za zdravlje, Foto: Dragana Udovičić

HIT ISTRAŽIVANJE

SEDAM DANA JE JELA SAMO BRZU HRANU: Kada je otišla lekaru ZGROZILA SE - ovo će vas osvestiti!

Kad je režiser Morgan Spurlock još 2004. godine čitav mesec odlučio hraniti se isključivo brzom hranom...

Objavljeno: 27.10.2019. 22:44h

Kad je režiser Morgan Spurlock još 2004. godine čitav mesec odlučio hraniti se isključivo brzom hranom za potrebe svog dokumentarnog filma "Super Size Me", rezultati su bili iznenađujući i šokirali su čitav svet.

Ipak, bez obzira na to što svi manje-više znamo koliko je brza hrana zapravo štetna za nas i u kolikoj meri dovodi do problema kao što su gojaznost, seksualna disfunkcija i promene raspoloženja, i dalje je konzumiramo, prečesto i u velikim količinama.

Ipak, šta se tačno desi organizmu nakon sedam dana konzumiranja isključivo brze hrane? Na ovo pitanje je odlučlila dati odgovor 24-godišnja devojka Phoebe Jackson-Edwards.

Pre početka eksperimenta, devojka je prošla sve zdravstvene testove, uključujući nalaze krvi, urina, merenje masnoće kože i procenta masti u organizmu. Procenat masti u njenom organizmu je pre početka ovog eksperimenta iznosio 23 posto i bila je u prilično dobrom zdravstvenom stanju.

Ipak, nakon samo tri dana na brzoj hrani, Phoebe je osetila manjak energije.

"Smučila mi se sva ta masnoća i počela sam žudeti za povrćem. Ipak, nisam imala baš previše opcija, sva hrana koju sam mogla naručiti je bila uglavnom napravljena od mesa i žitarica", napisala je.

Kazala je kako je počela osećati tegobe psihičke i emocionalne prirode.

"Imala sam problem sa koncentracijom, razina energije mi je bila dosta niža nego inače i stalno sam se osećala umornom, čak i nakon dobro prospavane noći. Bilo mi je teško ostati fokusirana na poslu, bila sam nestrpljiva i sve me je nerviralo", napisala je devojka.

Kad su u pitanju fizički simptomi, kaže kako joj je koža postala masna, a kosa je trebala češće pranje.

"Pitala sam se - zar je moguće da samo sedam dana na brzoj hrani može napraviti ovakvu promenu mom organizmu?"

Kad se Phoebe vratila u kliniku, rezultati nisu bili ohrabrujući. Procenat masti u njenom organizmu narastao je sa 23 na 25 posto. Količina masti na njenim bedrima je porasla sa 6,1 po centimetru na 11,8.

Jedino iznenađenje je došlo nakon dermatoloških testova koji su pokazali kako je njena koža više hidratizirana nego ranije. Ipak, radilo se samo o površinskoj hidrataciji budući da je njena koža bila masna.

"Doktori su mi rekli da je potrebno u proseku jedan mesec da se izgubi jedan posto telesne masti, tako da će mi trebati dva meseca da se vratim u početno stanje. Ne mogu, a da ne razmišljam šta ljudi koji se svakodnevno hrane na ovaj način zapravo rade svom telu. Mislim da hamburger više nikad neću gledati na isti način", kazala je Phoebe Jackson-Edwards za Daily Mail.

Bonus video:


(Espreso.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media