SVE VIŠE ŽENA IMA OVAJ POREMEĆAJ, KOJI VODI KA DIJABETESU: Proverite SIMPTOME I UZROKE, sprečite najgore na vreme!
Ilustracija, Foto: Profimedia

nutricionista savetuje

SVE VIŠE ŽENA IMA OVAJ POREMEĆAJ, KOJI VODI KA DIJABETESU: Proverite SIMPTOME I UZROKE, sprečite najgore na vreme!

Ovo stanje karakteriše smanjena osetljivost tkiva na delovanje insulina, a često može biti rezultat nekih metaboličkih i hormonskih poremećaja

Objavljeno:

Savremeni način života, tačnije brz tempo koji često podrazumeva i neredovnu i nepravilnu ishranu, sa sobom je povukao i čitav spektar oboljenja i tegoba koja su do skoro bila percipirana kao retka i na njih praktično da se nije ni obraćala pažnja.

Jedno od takvih jeste i insulinska rezistencija - stanje koje prethodi razvoju dijabetesa tipa 2, a sve je učestalije.

Od insulinske rezistencije oboljeva sve veći broj žena, a određeni nalazi lekara kažu da poprima gotovo epidemijske razmere. Ovo stanje karakteriše smanjena osetljivost tkiva na delovanje insulina, a često može biti rezultat nekih metaboličkih i hormonskih poremećaja.

- Uzroci insulinske rezistencije su različiti, i ne postoji jedan izlovan uzrok. Tu je nasledna, genetska osnova, određena istraživanja pokazala su da se ponekad javlja i kada mikrobiom nije dobar, a može da se javi i usled nepravilne ishrane. To podrazumeva povećan unos fruktoze iz izndustrijskih proizvoda, i uopšte povećan unos prerađene hrane, kao i trans masti, te povećan unos omega 6 masnih kiselina - objašnjava dijetetičar -nutricionista Tanja Olajdžija.

Ipak, insulinska rezistencija ne dovodi uvek do dijabetesa i njome se može upravljati, a na koncu svega - može se i iskoreniti.

- Postoje faktori na koje možemo da utičemo - to su fizička aktivnost, smanjenje stresa i naravno - ishrana - dodaje Olajdžija.

foto: Shutterstock

Ono što može da predstavlja problem jeste što često insulinska rezistencija ne izaziva nikakve vidljive simptome. Može se desiti da budete otporni na insulin godinama, a da to ne znate.

Neki od simptoma mogu da budu:

konstantan umor

esktremna glad

ekstremna žeđ

neopisiv poriv za slatkišima i to odmah nakon što ste ih već konzumirali

snižen hdl

povišen ldl

povišeni trigleciridi

hipertenzija i gojaznost

u povećanoj opasnosti su ljudi koji imaju dijabetes u porodici

- Jedini pouzdan način da utvrdite da li imate insluinsku rezistenciju jeste OGTT test, odnosno test opterećenja glukozom -objašnjava Olajdžija, te dodaje da je bez obzira na eventualnu propisanu terapiju nakon dijagnoze, neophodno promeniti ishranu:

- Insulinska rezistencija se tretira lekovima možda, ali ishranom sigurno. Treba potpuno promeniti životni stil, redovno praktikovati fizičku aktivnost, dovoljno spavati, a savetuje se i prestanak pušenja, ako ste pušač. Neophodno je i smanjenje prerađene hrane, koja je isprva i dovela do svega ovoga.

- Osnova ishrane svake osobe sa insulinskom rezistencijom su masna riba, morska riba, meso, jaja, mlečni proizvodim orašasti plodovi, sveže povrće - ističe Olajdžija i dodaje da je najčešći mit da osobe sa rezistencijom na insulin treba da izbace ugljene hidrate:

- Nije svaki slučaj isti - zavisi kolika je vrednost insulina, ali važno je znati da svako može da jede ugljenje hidrate, samo treba probrati koju vrstu i koliko. Ono što pak svakako treba jesti jesu vlakna, zeleno lisnato povrće, voće... Ugljenohidratne namirnice poput žitarica od celog zrna i krompira treba kombinovati sa proteinima, vlaknima ili mastima, kako bi ukupno glimekijsko opterećenje obroka bilo manje i kako šećer ne bi divljao. Ne savetuje se da zasebno konzumirate proizvode od belog brašna.

Takođe, često se čuje da osobe sa dijagnostikovanom insulinskom rezistencijom treba da izbegavaju voće. Ovo, pak, ne odgovara istini - voće može da se jede, ali ne treba preterivati i treba ga pametno jesti.

- Treba izbegavati sve što je prerađeno - sokove, pekzmeze, džemove, koliko god da su prirodni. Najbolje je jesti celo voće sa sve korom. Dobra ideja je postui voće sa malo cimeta koji je odličan za posipanje glikemije, pomešati ih sa grčkom jogurtom... - savetuje ovaj dijetetičar - nutricionista.

Dakle, važno je razumeti da je moguće jesti sve vrste namirnica, ali da je ključ u pametnom kombinovanju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.