OVA VEŽBA SMANJUJE APETIT: Dovoljno je da je radite 15 MINUTA svakog dana i regulisaćete GLAD na zdrav način!
Ove vežbe smanjuju glad, Foto: Thinkstock

FITNES SAVETI

OVA VEŽBA SMANJUJE APETIT: Dovoljno je da je radite 15 MINUTA svakog dana i regulisaćete GLAD na zdrav način!

Aerobne vežbe podstiču osećaj sitosti

Objavljeno: 10:51h

Jedan od stereotipa koji često odvraćaju pojedince od vežbanja je mit da vežbanje podstiče glad i da ćemo nakon telesnih napora hranom nadoknaditi izgubljenu težinu.

Prema istraživanjima objavljenim u Science Dailyju, ta tvrdnja se pokazala kao neistinita.

Japanski su istraživači pratili 15 zdravih muškaraca u proseku od 24 godine. Oni su iz dana u dan naizmenično preskakali uže, vozili sobni bicikl ili se odmarali. Istraživači su prilagodili vežbe skakanja i bicikliranja tako da su iziskivale jednak utrošak energije.

Tokom vežbanja i nakon njega istraživači su dobrovoljcima merili hormone gladi te su ih pitali koliko su subjektivno gladni i kakvu bi vrstu hrane najradije jeli.

Pokazalo se da su najgladniji bili u danima kad su mirovali, a da su najmanje bili gladni neposredno nakon preskakanja užeta. Prema mišljenju istraživača, učinak suzbijanja gladi posledica je 'protresanja creva', do kojeg dolazi kad se telo pomiče gore-dole, ali ne i kod onih koje uključuju uglavnom vodoravno kretanje.

Japanci su pretpostavili da okomito kretanje tela, a to znači i creva, utiče na osećanje gladi tako što smanjuje lučenje hormona grelina, koji telo u normalnim okolnostima proizvodi kad smo gladni.

Iznenađenje je nastupilo kad su uspoređeni nivoi grelina, oni su bili jednaki i nakon vožnje biciklom i nakon preskakanja užeta. Dakle, neki je drugi mehanizam odgovoran za manju glad posle skakutanja. A taj mehanizam ima veze s hormonima.

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji dala je naslutiti da tajna nije u grelinu, koji signalizira glad, nego u peptidu YY, hormonu koji stvara osećaj sitosti. Ispostavilo se da aerobne vežbe (one koje povećavaju potrošnju kiseonika), ali ne i anaerobne, poput dizanja tegovima, podstiču proizvodnju peptida YY, koji zavarava mozak javljajući mu da smo siti. Anaerobne vežbe takođe blago suzbijaju glad, ali aerobne to čine snažnije, a učinak smanjene gladi traje oko dva sata nakon vežbanja.

Preskakanje užeta i trčanje spadaju u aerobne vežbe, pa su rezultati britanskog istraživanja u tom pogledu u skladu s rezultatima do kojih su došli japanski istraživači.

Ovo je istraživanje u još jednom pogledu dovelo do rezultata jednakih japanskom - kontrolna grupa učesnika i ovde je bila gladnija od aktivnih učesnika, koji su provodili aerobne ili anaerobne vežbe. Konkretno, neaktivni dobrovoljci bili su željniji slatkiša od ostalih učesnika, zaključci su istraživanja sprovedenih u Japanu i Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.