AKO PARFEM NAPRSKATE NA OVO MESTO, MIRISAĆETE CEO DAN! Otkriveno i koji deo vrata NIKAKO ne treba parfemisati
Saznajte kako da odaberte dobar parfem, Foto: Profimedia

dobar savet

AKO PARFEM NAPRSKATE NA OVO MESTO, MIRISAĆETE CEO DAN! Otkriveno i koji deo vrata NIKAKO ne treba parfemisati

Poznavatelji parfema kažu da je miris koji nosimo pre svega 'rezervisan' za bliske osobe kad nam se sasvim približe

Objavljeno: 24.10.2019. 10:23h
  • 2

Kada dođete u parfimeriju, preplavljeni ste mirisima i često ne znate koji da izaberete.

Mnogim se ženama dogodi da kupe parfem zato što im najpre bajno miriše, a kad ga nekoliko puta 'prošetaju' celi dan, više ga ne mogu smisliti i pitaju se zašto su odabrale baš tu bočicu i dale za nju toliko novca.

Odabir parfema svojevrsna je lutrija jer se sklonost nekom mirisu menja zavisno o telesnoj biohemiji, raspoloženju, okolini, godišnjem dobu... Ipak, relativno lako možete ustanoviti što vam zapravo odgovara.

Pre svega, čuvajte se brze i nepromišljene kupovine mirisa. Ne dajte mu da vas odmah osvoji. Nakon testera obvezno iskušajte parfem i na koži, pustite da odstoji najmanje jedan sat kako bi se otkrile sve njegove 'finese'.

Naime, parfem se sastoji od gornjih, srednjih i baznih mirisnih nota. Gornje, početne note su one koje vas odmah 'navuku' jer prve zamirišu. Srednje note jači su igrači jer čine srce parfema, a već naziv baznih nota govori da su one svojevrstan temelj i poveznica mirisa.

foto: Shutterstock

Treba im dati vremena da sve dođu do izražaja, osetiti kako miriše njihov ukupan 'zbir'. Najbolje je naneti parfem na najtoplije delove tijela - takozvane pulsirajuće tačke: vrat, područje oko ključne kosti, unutrašnje delove (pregibe) lakta i kolena. Tako će se miris postupno otpuštati i duže trajati. Nanošenje parfema iza ušiju ne preporučuje se jer su tamo žlezde koje mogu promeniti miris.

Na papirnatim ili keramičkim testerima (bloterima) ne iskušavajte više od šest parfema zaredom kako biste ih mogli razlikovati. Odabrani miris isprobajte na unutrašnjem delu lakta.

Ne žurite: proverite kako miriše nakon minut, pet minuta, 30 minuta, jednog sata. Ako vam se i dalje sviđa, to je dobar znak! Poznavatelji parfema kažu da je miris koji nosimo pre svega 'rezervisan' za bliske osobe kad nam se sasvim približe. Prema parfemskom bontonu, nepristojno je 'napadati' okolinu svojim mirisom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media