ISPRAVKA: Sok od cvekle AUSTRIJANCA ne leči rak za 42 dana
Sok od cvekle, Foto: Profimedia

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Sok od cvekle AUSTRIJANCA ne leči rak za 42 dana

Jedini lek od raka je onaj koji preporuče lekari

Objavljeno: 14:38h

Portal Espreso je preneo tekst o soku Rudolfa Brojsa, uz tvrdnju da je on na ovaj način, upotrebom ovog "prirodnog leka protiv raka", izlečio više od 45.000 ljudi.

Ova tvrdnja je pseudonauka i ne odgovara istini.

U nastavku teksta bili su navedeni detalji oko spremanja ovog soka.

Autor recepta je Rudolf Brojs, po zanimanju električar, koji se čitav život bavio “naturopatijom”. On je 1978. godine objavio knjigu “Rak i leukemija - i druge prividno neizlečive bolesti”, koja je osamdesetih prevedena i na naš jezik. Iz te knjige nastao je članak koji mediji već nekoliko godina objavljuju zajedno sa receptom za sok od cvekle, mrkve, celera, krompira i rotkvice za koji se tvrdi da može izliječiti rak, piše Raskrinkavanje.ba.

Podatak da je ovim sokom izliječeno 45 hiljada osoba potekao je od samog Brojsa, to jest objavljen je u njegovoj knjizi. On je, na osnovu svjedočenja iz pisama koja je navodno dobio, procijenio da je upravo toliko ljudi izlečeno njegovom metodom.

Brojs je tvrdio da rak može da preživi samo uz pomoć proteina i savetovao da se one izbace iz ishrane. U članku, osim soka u zadatom omeru, nema više nikakvih informacija o samoj terapiji.

Prema pisanju stranice “CAM-Cancer”, neprofitne web stranice koja objavljuje informacije o naučno utemeljenim komplementarnim i alternativnim tretmanima za rak, terapija se sastoji iz dnevne količina soka od 500 ml te tri mešavine čaja koji se smeju piti bez ograničenja.

Na istoj stranici se navodi i da se ovakva “terapija” ne preporučuje, zbog nedostatka kredibilnih studija koje potvrđuju efikasnost, zbog činjenice da Brojsov metod zahtijeva prekid konvencionalnog lečenja, te zbog toga što dovodi do neuhranjenosti.

Kako se navodi, postoji samo jedna ograničena klinička studija ovog metoda u kojoj je učestvovalo osam osoba sa rakom u fazi metastaza, gde nije postojala kontrolna grupa pacijenata, te je studija nepotpuna. Jedna osoba je umrla tokom studije, a dve su umrle nedugo nakon studije. Autori studije su objavili kako su dva pacijenta imala totalne remisije, dok su kod dva zabeležili parcijalne remisije. Smrtne slučajeve nisu pripisali kao posledicu tretmana, a rezultati osmog pacijenta nisu nigde objavljeni.

Analizom slučajeva sa kojima su se sreli, njemački doktori dr. Jungi i dr. Pfortmueller su utvrdili da tumori tokom 42-dnevnog posta postanu manji, ali da se njihov rast ubrzava nakon što se pacijenti počnu hraniti.

Nastavak teksta više ne govori o Brojsu, nego o cvekli kao “poznatom leku” za leukemiju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.