Pijete li ove lekove protiv gripa? Naučnici sumnjaju u njihov efekat! (FOTO)

KIJANJE I KAŠLJANE

Pijete li ove lekove protiv gripa? Naučnici sumnjaju u njihov efekat! (FOTO)

Virusi su jako promenjivi i otporni, kako se vi borite protiv njh?
Objavljeno:

Naučnici se još uvek bore sa raznim oblicima gripa i njihovim varijantama. Zbog mutacije virusa ta borba postaje sve teža i teža. Oni još uvek ne znaju da li dva najčešće korišćena leka za grip, Rošeov Tamiflu i Glakso Smit Klineova Relenza, imaju ikakvog učinka u suzbijanju sezonskih epidemija odnosno pandemija gripa. Zbog toga zahtevaju stroga hitna i pouzdana klinička ispitivanja.

Širom sveta Vlade gomilaju zalihe lekova koji su bili u širokoj upotrebi za vreme pandemije ‚‚svinjskog gripa" H1N1 2009. i 2010. godine, iako nema puno dokaza o efikasnosti te terapije jer nisu sprovedena istraživanja sa nasumično odabranim pacijentima. Tako je izgubljena prilika da se ispita efikasnost vakcina i lekova, upozorili su stručnjaci na čelu sa direktorom Velkom Trasta, Džeremijem Ferarom, prilikom izveštaja o upotrebi lekova protiv gripa, takozvanih inhibitora neuraminidaze.
Kris Batler, stručnjak Oksfordskog odeljenjnja za klinička ispitivanja i jedan od vođa istraživanja je rekao da su za vreme pandemije gripa H1N1 distribuirane velike količene Tamiflua a da oni ni ne znaju da li je to bio dobar potez, jer dok se ne sprovedu istraživanja naučnici ne znaju kako da postupe. U izveštaju o dokazima u prilog lečenju sezonskog gripa antivirusnim lekovima naučnici su utvrdili da ti lekovi zaista smanjuju broj smrtnih ishoda kod hospitalizovanih pacijenata, pogotovo onih koji počnu lečenje najkasnije 48 sati nakon što su se razboleli. Ferar I Batler su rekli da je to možda i najvažnije kod epidemije gripa.
Ferar i Batler su još rekli da dokazi dovode do zaključka da antivirusni lekovi mogu smanjiti trajenje sezonskog gripa za 14 do 17 sati, ali da to nije argument u prilog za prepisivanje ovih lekova svim pacijentima već samo ozbiljnim slučajevima, jer korist možda neće biti veća od pratećeg rizika. Džonatan Bal profesor molekularne virologije na Notingemskom univerzitetu naglašava da ovaj izveštaj otvara neka ključna pitanja.
Profesor Bal koji nije učestvovao u izradi izveštaja kaže da svi znaju da virus može postati otporan na antivirusne lekove i da je zaista jako važno da se oni koriste samo kada postoje nedvosmisleni dokazi o njihovoj vrednosti. (Espreso.co.rs / Izvor: jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.