IMATE UKOČEN VRAT ILI MENINGITIS? Ovi saveti i recepti vam provereno mogu pomoći
Bol u vratu, Foto: Profimedia

locirajte problem

IMATE UKOČEN VRAT ILI MENINGITIS? Ovi saveti i recepti vam provereno mogu pomoći

Ukočen vrat vrlo često može biti praćen glavoboljom, bolom u ramenu, pa čak i sa bolom ruke

Objavljeno:

Kada vart boli do te mere da nam je svaki pokret bolan i onaj najmanji, pričamo o ukočenosti vrata. U narodu se često koristi izraz “ušinut vrat”. Verovatno ste mnogo puta čuli da je nekog “ušinulo” u vratu. Mišići na vratu su do te meri bolni i napregnuti, da je njihova osetljivost veoma izražena.

Ukočen vrat vrlo često može biti praćen glavoboljom, bolom u ramenu, pa čak i sa bolom ruke. Kod ovakvog stanja, osoba da bi se okrenula i pogledala u jednu stanu mora da pokrene celo telo. Ukočen vrat je simptom koji obično traje nekoliko dana i može da izazove bolove u vratu koji se kraću od blagih do izuzetno jakih i ograničavajućih. Iako postoji nekoliko slučajva u kojima ukočen vrat predstavlja znak ozbiljnog zdravstvenog problema, većina pojava akutnog kočenja vrata ili bola spontano prolazi kroz nekoliko dana i odnosi se na prirodu vratne kičme.

Najčešći uzroci ukočenosti vrata su istezanje i uganuće mišića koje se događa kada previše vremena ostanemo u jednom polažaju, kao što su nepravilno sedenje ispred računara, žongliranje telefonom koji predugo držimo između vrata i ramena, čitanje u krevetu, osteoartitis, nervna kompresija, povrede, reumatoidni artitis, meningitis.

Najčešći uzrok koji dodvodi do ukočenosti vrata jeste naprezanje mišića usled dugotrajnog ponavljanja jedne te iste aktivnosti koja uključuje vrat, nepravilno držanje vrata, sportske povrede, stres.

foto: Profimedia

Ukočen vrat od spavanja

Ako se budite sa ukočenim vratom nakon spavanja, verovatno je vreme da promenite jastuk ili položaj tela dok spavate. Nimalo nije retka pojava da se ljudi bude sa ukočenim vratom nakon spavanja, što ukazuje da spavate u nekom veoma nezgodnom položaju ili na jastuku koji nije udoban. Promenite jastuk, ili obratite pažnju na položaj tela kada legnete da spavate. Položaj tela koji dovodi do bola u vratu će vas probuditi, tako da ga lako možete korigovati.

Meningitis

Ukoliko pored ukočenog vrata, kao prateći simptom se pojavi i glavobolja, može se sumnjati na meningitis. Da budemo precizniji, ukoliko imate ukočen vrat, glavobolju, visoku temperaturu, mučninu ili povraćanje, javite se vašem lekaru i proverite da li je u pitanju meningitis. Meningitis je bakterijska infekcija koja izaziva upalu zaštitne membrane mozga i kičmene moždine. Meningitis je bolest koja zahteva lekarsku pomoć i ukoliko prepoznate bilo koje simptome koji ukazuju na meningitis,obavezno se javite vašem lekaru.

Kako sebi pomoći kod bolnog vrata?

Kod ukočenosti vrata najpre sebi možete pomoći laganim masažama vrata i toplim oblogama. Lek za ukočen vrat mogu biti i različite masti koje imaju efekat hlađenja i nanose se direktno na bolno mesto na vratu.Nanošenjem leda na predeo vrata može biti efikasan jer poboljšava cirkulaciju i time eliminiše bol i ukočenost vrata.

Kao sredstvo za ublažavanje bola možete biti i u vidu odgovarajućeg analgetika. Koristite tople kupke u koju ćete dodati gorku so, ova kupka će smiriti napetost mišića i ubalžiti siptome. Oblog od jabukovog sirćeta se takođe preporučuje kao odlična pomoć kod ukočenog vrata.

Vežbanje pomaže mnogo. Lagano pomerajte vrat u kružnim pokretima i osetićete značajno olakšanje.

foto: Profimedia

Preventiva kod bola u vratu

Da bi izbegli ovakvu vrstu problema preporučuju se da spavate u pravilnom položaju, držite praviln položaj tela i vrata posebno na poslu ili ako dosta vremena provodite u istom položaju, ukoliko ste imali neku fizičku aktivnost koja uključuje naprezanje vratnih mišića napravite pauzu od nekoliko minuta, kako bi opustili napregunute mišiće. Preporučuje se da izbegavate stresne situacije, koristite odgovarajuće jastuke za spavanje.

Ako ukočenost u vratu ne popusti i nakon nedelju dana, vreme je da potražite lekarsku pomoć. Hitna medicinska pomoć se preporučuje ako se kočenje vrata javilo nakon traumatske povrede, ili ako postoje dodatni problematični simptomi.

Saveti kiropraktičara koji vam mogu olakšati problem

Locirajte problem

To je prvi korak. Pronađite tačku koja vas najviše boli. Rukom potražite sva bolna područja uzduž mišića vrata.

Nežno masirajte bolna područja

Jednom kada ste otkrili mesto bola, čvrsto, ali ne snažno, počnite taj deo vrata da masirate.Masirajte prema gore i prema dole, dakle u smeru glave i ramena. Loptica za tenis ili neki drugi sličan predmet idealni su za ovaj tip masaže.

foto: Profimedia

Istegnite mišiće vrata

Nakon što ste najmanje trideset sekundi masirali bolna područja, vreme je da istegnete vratne mišiće. Spustite glavu dole i okrenite je prema pazuhu, kao da ga pokušavate dotaći. Nežno i polako istežite na taj način svoje vratne mišiće u svim smerovima.

Ponovite

Ukoliko ovo uradite jednom ili dva puta, osetićete olakšanje. Ponovite li vežbu više puta i ukoliko jedna vežba traje nešto duže od minuta, ukočenost vrata će postepeno nestajati.

Pomoć u vidu namirnica

Jabukovo sirće

Ova namirnica je snažan antioksidans i ima antiupalna dejstva koja mogu brzo da vas oslobode bolova u vratnom delu kičme. Papirni ubrus nakvasite jabukovim sirćetom i stavite na bolno mesto. Neka tako stoji nekoliko sati, tretman ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Melasa

Ukoliko je bol u vratu posledica lošeg načina života i nepravilne ishrane, odnosno nedostatka kalcijuma i kalijuma, melasa je idealna namirnica za taj problem. Pomešajte kašiku crne melase s čašom vode i pijte napitak dva puta dnevno.

Kurkuma

Kurkumin je sastojak ove zdrave namirnice koji ima snažna antiupalna dejstva i pomaže u oslobađanju bola. Pored toga, kurkuma popravlja cirkulaciju, pa ćete ubrzo osetiti olakšanje.

Dodajte kašičicu kurkume u prahu šolji mleka i zagrevajte na niskoj temperaturi oko pet minuta. Sklonite s ringle, dodajte meda po želji i sačekajte da se napitak ohladi. Ovo piće uzimajte dva puta dnevno dok ne osetite značajno poboljšanje.

foto: Profimedia

Đumbir

Ova izuzetno zdrava namirnica ima neverovatna antiupalna svojstva i reguliše cirkulaciju krvi. Tako da će vam biti od velike koristi u ublažavanju upale i eliminisanju bola u vratu.

Isecite komad đumbira (2-3 cm) na sitne delove. Stavite đumbir u kipuću vodu (jedan litar) i ostavite da se kuva 15-20 minuta na tihoj vatri. Nakon toga, sklonite đumbir s vatre i ostavite u vodi još 5 minuta. Procedite čaj i zasladite ga medom i po želji, dodajte sok od limuna.

Možete i razmutiti polovinu kašičice đumbira u prahu u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.

Tako, mogu vam od pomoći biti i komprese od đumbira. U gazu stavite tri kašike izrendanog đumbira, umotajte ga i držite u vrućoj vodi 30 sekundi. Ostavite da se ohladi, a zatim gazu s đumbirom držite na bolnom mestu 15-20 minuta. Ponavljajte tretman nekoliko puta dnevno.

Ljuta papričica

Ovo povrće sadrži lekovit sastojak kapsaicin koj ideluje kao analgetik i ima antiupalno dejstvo. Pomešajte kašičicu mlevene ljute papričice i dve kašike mlakog maslinovog ulja. Sve dobro promešajte i smesu nanesite na bolno mesto. Tretman ponavljajte dva puta dnevno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Cajeviza.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.