MNOGI OVO KORISTE KADA KUVAJU, A NE ZNAJU DA ŠTETI ZDRAVLJU! Loše je po BUBREGE, KOSTI I MOZAK!
Da li koristite alu-foliju?, Foto: Profimedia

IZBEGNITE RIZIK

MNOGI OVO KORISTE KADA KUVAJU, A NE ZNAJU DA ŠTETI ZDRAVLJU! Loše je po BUBREGE, KOSTI I MOZAK!

Nažalost, mnogi unesu previše

Objavljeno: 18.10.2019. 11:45h
  • 14

Svi smo mi u kuhinji koristili aluminijumsku foliju za pečenje ribe ili povrća jer je praktična, ubrzava kuvanje, čuva sokove, čak je i posuđe nakon toga lakše oprati.

Ali, aluminijumska folija nosi neke zdravstvene rizike i bolje da znaš šta s njom radiš! 

Aluminijumska folija se pojavila pre više od stotinu godina u Sjedinjenim državama. U početku korištena je kao omot za čokoladice, bombone i žvakaće gume. Kasnije se proševrcala u kuhinju za pečenje ribe, povrća, čak i voća, a upotrebljava se puno i na roštiljima.

Danas koristimo doslovno tone aluminijumske folije u svetu i stručnjake je to počelo ozbiljno zabrinjavati. Zašto?

Jer prilikom kuvanja nešto tog aluminijuma može preći i na hranu i dugoročno uzrokovati zdravstvene probleme.

foto: Profimedia

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji naše telo se može samo očistiti od manje količine aluminijuma. Smatra se neškodljivim uneti dnevno 40 miligrama aluminijuma po kilogramu naše težine. Nažalost, mnogi unesu puno više. 

Naučnici su istraživali potencijalnu opasnost prevelike izloženosti aluminijumu i otkrili neke stvari koje doista uznemiruju. Visoku koncentraciju aluminijuma pronašli su u moždanom tkivu osoba obolelih od Alchajmerove bolesti. Isto tako, otkrili su i da veći unos aluminijuma može biti povezan sa smanjenim rastom ljudskih ćelija. To može biti potencijalno veoma opasno za ljude s bolesnim bubrezima ili bolestima kostiju.

Koliko zapravo aluminijuma iscuri u hranu kad koristimo foliju? To jako zavisi o kiselosti hrane koju kuvamo ili pečemo u foliji. Recimo, paradajz i riba imaju visoku kiselost.

Zavisi i od temperature. Aluminijumska folija upotrebljena za kuvanje ili pečenje unosi taj metal u organizam. Što je temperatura viša, to više aluminijuma iscuri u hranu. To jako zavisi i od pH faktora koji je povezan sa soli i začinima koje dodajemo u hranu. Tu je prvenstveno naše celokupno zdravstveno stanje i koliko naše telo može da toleriše akumuliranog aluminijuma.

No, jedno je sigurno. Aluminijumsku foliju prilikom kuvanja treba izbegavati li barem koristiti ređe. Kad pečemo povrće na roštilju, možemo koristiti ražnjiće od nerđajućeg čelika ili iste takve posude za pečenje. Povrće u pećnici možemo peći u vatrostalnoj posudi. Neki čak preporučuju da za pečenje celog krompira i sličnog povrća umesto aluminijumske folije upotrebimo, zamisli, koru od banane.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media