SVI JE IZBEGAVAJU ZBOG KILOGRAMA: Čokolada je prilično lekovita, u jednoj stvari najviše pomaže!
Čokolada, Foto: Profimedia

čokolada kao lek?

SVI JE IZBEGAVAJU ZBOG KILOGRAMA: Čokolada je prilično lekovita, u jednoj stvari najviše pomaže!

Iznenadićete se!

Objavljeno: 15.10.2019. 22:58h
  • 4

Konzumiranje čokolade definitivno vam neće pomoći da oslabite, ali zbog njenih korisnih svojstava, naučnici su je svrstali u hranu najviše kategorije u pogledu kvaliteta.

Naučnici sa nemačkog Univerziteta Hajnrih Hajne dokazali su da čokolada ima zaštitno dejstvo na kožu. Poredili su dve grupe ljudi, ljude koji su redovno jeli određenu količinu čokolade i drugu grupu koja nije jela čokoladu.

Obe grupe su izložili ultraljubičastim zracima u trajanju od 6 nedelja. Grupa koja je jela redovno čokoladu imala je za 15% manje izraženo crvenilo kože nego grupa koja nije jela čokoladu.

Naučnici sa Univerziteta Džordžtaun otkrili su da kada se ćelije raka dojke tretiraju flavanolom iz čokolade, one prestaju da se razmnožavaju. Isti efekat je dokazan i kod ćelija drugih oblika raka, ali istraživanja na tu temu se još uvek vode.

foto: Profimedia

Dokazano je da čokolada pomaže otklanjanju simptoma hroničnog umora.

Grupa pacijenata koja je svakodnevno jela 45 grama tamne čokolade u toku 8 nedelja - pokazivala je znatno smanjenje umora nego kada je ta ista grupa hranjena placebom u istoj količini u toku 8 nedelja. Oba puta tokom ispitivanja grupa je bila izložena istim fizičkim naporima. Naučnici smatraju da čokolada pozitivno deluje na transmitere koji regulišu san i raspoloženje.

Zaključak: preporučuje se umereno, ali redovno konzumiranje tamne čokolade sa najmanje 72% kakaoa.

Bonus video:

(Espreso.rs/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media