NAUČNICI NA PRAGU USPEŠNE TERAPIJE PROTIV AUTIZMA: U mozgu dece pronašli UZROK ovog stanja
Ilustracija, Foto: EPA / Rungroj Yongrit

DOBRE VESTI

NAUČNICI NA PRAGU USPEŠNE TERAPIJE PROTIV AUTIZMA: U mozgu dece pronašli UZROK ovog stanja

Poremećaji iz spektra autizma odnose se na poremećaje u komunikaciji i ponašanju

Objavljeno:

U mozgovima dece s autizmom pronašli su visoke nivoe proteina IL-18 u delu mozga odgovornim za pamćenje i pažnju.

Tim istraživača sa univerziteta Tufts iz Bostona u Masačusetsu stoga tvrdi da je moguće kako će lekovi koji podstiču antiupalne proteine mogli jednog dana da budu uspešan tretman protiv autizma.

Poremećaji iz spektra autizma odnose se upravo na poremećaje u komunikaciji i ponašanju pa u njih ubrajamo stanja poput autizma i Aspergerovog sindroma, a simptomi mogu biti blagi ili teški.

Deci se dijagnoza uobičajeno postavlja oko druge godine kada se primeti da ne uspostavljaju kontakt očima, ne odgovaraju na svoje ime i ponavljaju iste pokrete. Dečaci imaju četiri puta veći rizik od devojčica da će imati poremećaj iz spektra autizma.

Istraživači su proučavali 16 mozgova preminule dece, od kojih je pola imalo poremećaj iz spektra autizma, a pola nije. Sva deca su bili belci i imali su između tri i 14 godina.

Rezultati su pokazali visoke nivoe proteina IL-18, poznatog okidača upala kod dece s autizmom i to pogotovo u delovima mozga odgovornima za strah, pamćenje i pažnju.

Osim tog proteina, pronašli su i povišene nivoe proteina IL-37, koji deluje protuupalno. Zbog toga su skloni da veruju kako bi lekovi koji podstiču protein IL-37 mogli biti terapija kojom bi se smanjio nivo proteina IL-18 u mozgu.

- Poremećaji iz spektra autizma nemaju efektan tretman, a sve više dokaza govori u prilog tome da deca s takvim poremećajem u mozgu imaju neki upalni proces i disfunkciju imunosnog sistema. Rezultati studije ističu važnu ulogu proteina IL-37 u suzbijanju upale pa daju naslutiti kako bi podsticanje tog proteina mogao biti tretman za poremećaje iz spektra autizma - rekli su autori studije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.