KONAČNO RAZBIJEN MIT: Da li je promaja stvarno opasna?
Bol u leđima, Foto: Profimedia

pripAzite se

KONAČNO RAZBIJEN MIT: Da li je promaja stvarno opasna?

Postoji samo jedna situacija u kojoj je ona zaista opasna

Objavljeno: 09.10.2019. 21:27h
  • 11

Iako nam je promaja odgovor na gotovo sve bolesti i smatramo da je jako opasna po zdravlje, te dovodi do bolova u leđima, pa do najsmrtonosnijih bolesti ne postoji nijedno istraživanje koje to i dokazuje.

Psiholozi objašnjavaju da je promaja kao izgovor samo sredstvo za privlačenje pažnje na sebe.

"Moć autosugestije sa jedne i potreba za pažnjom i predstavljanje sebe kao žrtve sa druge strane dovodi do toga da kažemo kako nas nešto boli ili ne i da za to nađemo neki razlog da sebe okarakterišemo kao bolesne. Ako čvrsto verujemo u nešto može da dođe do promena na nekom organu koji to samo potkrepljuje. To samo pokazuje koliko je neko nezrela ličnost i toliko želi da skrene pažnju na sebe", rekla je za "Telegraf" psiholog Radmila Grujičić, kako prenosi Telegraf.

Međutim, postoji samo jedna situacija u kojoj je ona zaista opasna - kada je telo vlažno i kao takvo izloženo strujanju brzog i hladnog vazduha koji rashlađuje.

Zapravo, lekari savetuju da je poželjno da barem dva puta dnevno napravite promaju u kući kako bi se bakterije i virusi izbacili iz prostorije, te da ne treba strahovati od nerealne opasnosti i nepostojećih bolesti.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media