INTEGRALNI PIRINAČ JE MNOGO ZDRAVIJI OD BELOG: Ali važno je da ga skuvate na PRAVI NAČIN! Ovo su saveti
Integralni pirinač, Foto: Profimedia

ukusan i zdrav

INTEGRALNI PIRINAČ JE MNOGO ZDRAVIJI OD BELOG: Ali važno je da ga skuvate na PRAVI NAČIN! Ovo su saveti

Nemojte žuriti s kuvanjem i radije ga termički obrađujte na nižoj temperaturi.

Objavljeno:

Integralni pirinač je zdraviji od belog, bogatiji je vlaknima, vitaminima i mineralima i ima niži glikemijski indeks te brže zasiti organizam.

No, smeđi pirinač duže se kuva.

Evo što morate znati kako biste skuvali savršenu belu i smeđu rižu baš svaki put:

Ne štedite na vodi

Ne stavljajte puno pirinča u minijaturni lončić s malo vode jer će takav postupak uzrokovati da jelo ne bude finog ukusa, ali i da posuda bude uništena. Mnoštvo vode glavni je preduslov za odgovarajuću termičku obradu.

Beli pirinač kuva se u vodi u omjeru 1:2, odnosno potrebno je staviti dvostruko više vode od pirinča u lonac da biste dobili idealne rezultate. Smeđi pirinač treba još više vode od toga. Pripremite je u razmeri 1:2,5.

Koristite kvalitetno posuđe

Investirajte u kvalitetan lonac (npr. od nehrđajućeg čelika) koji će vam omogućiti odgovarajuću termičku obradu bez straha da će vam se pirinač zalepiti za dno. Pirinač će se ravnomernije skuvati ako je termički obrađujete u većem i širokom loncu.

Kuvajte ga na niskoj temperaturi

Nemojte žuriti s kuvanjem i radije ga termički obrađujte na nižoj temperaturi. Na taj način sprečićete lepljenje za dno, ali i ključanje vode preko ruba posude.

Ne zaboravite posoliti vodu

Ovde važi isto pravilo kao i kod testenine: ako ne posolite vodu, riža će vam biti neukusna. Na 250 grama pirinča dovoljno je staviti pola kašičice soli kod kuvanja.

Koristite se satom sa ugrađenim alarmom ili telefonom

Prekuvani pirinač je lepljiv i nije ukusan. Upravo zato dobro je naviti alarm na satu ili telefonu i tako se podsetiti kada bi kuvanju trebao biti kraj. Bieli pirinač kuva se dvadesetak minuta. Kada je u pitanju smeđi, ovaj postupak može trajati i do sat.

Vreme za kuvanje smeđeg pirinča možete skratiti za dvadesetak minuta ako se poslužite sledećim trikom:

Stavite integralni pirinač da se kuva u odgovarajuću količinu vode na umerenu temperaturu. Navijete alarm na 30 minuta dok ne postane al dente.

Ocedite vodu iz al dente pirinča, poklopite lonac i stavite ga na ringlu na najnižu moguću temperaturu. Pustite da se tako termički obrađuje još deset minuta. Poslužite kako najviše volite.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Hayat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.