OVA HRANA SMANJUJE RIZIK OD MOŽDANOG UDARA: Sačuvajte ZDRAVLJE pravilnom ishranom bogatom MINERALIMA
Riba je jedna od zdravijih namirnica, Foto: Shutterstock

ZDRAVA ISHRANA

OVA HRANA SMANJUJE RIZIK OD MOŽDANOG UDARA: Sačuvajte ZDRAVLJE pravilnom ishranom bogatom MINERALIMA

U dnevnu ishranu uvrstite više voća i povrća bogatih antioksidansima kao i celovite žitarice

Objavljeno: 09.10.2019. 11:10h
  • 8

Loše prehrambene navike mogu dovesti do visokog rizika od moždanog udara.

Kako biste živeli kvalitetnije i zdravije te umanjili tu mogućnost, smanjite unos namirnica s visokim udelom masti i holesterola, kao i prerađene, slatke i slane hrane.

U dnevnu ishranu uvrstite više voća i povrća bogatih antioksidansima kao i celovite žitarice.

1. Pasulj i grašak

Dobar su izvor belančevina i vlakana koji pomažu kod snižavanja holesterola i visokog krvnog pritiska koji su česti krivci za moždani udar. Imaju visok udeo folne kiseline koja je dobra u zaštiti mozga.

2. Orašasti plodovi i semenke

Još jedan odličan izvor folne kiseline su semenke i orašasti plodovi. Možete ih koristiti kao dodatak jogurtu i zobenim pahuljicama. Slobodno pospite malo semenki i po salati. Bademi, orasi, lanene semenke, chia semenke, suncokretovo i susamovo seme bogati su zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama.

Čia semenke su jako zdrave
Čia semenke su jako zdrave foto: Profimedia

3. Riba

Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina. Posebno se ovde ističu losos, tuna, srdele i skuša. Preporučljivo je jesti dve porcije ribe nedeljno po 140 grama.

4. Celovite žitarice

Zob, smeđa riža, ječam, proso, kvinoa - samo su neke celovite žitarice koje biste trebali uključiti u svoju ishranu ako želite značajno da smanjite rizik od moždanog udara. Dobro je jesti i testeninu od celovite pšenice. Na temelju brojnih studija, dijeta bogata celovitim žitaricama može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 30 do 36 posto. Osim toga, žitarice su dobre i u borbi protiv drugih zdravstvenih stanja poput gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

5. Hrana bogata kalijumom i magnezijem

Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a on je jedan od faktora rizika moždanog udara. Iako su banane vrlo popularan izvor kalijuma, možete ga dobiti i iz spanaća, avokada i slatkog krompira. Vaša se redovna ishrana takođe treba sastojati od hrane koja sadrži dobre količine magnezijuma jer upravo ovaj mineral pomaže u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi. Magnezijuma u hrani ima u celovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, pasulju i u orašastim plodovima, piše Healthy Builderz.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media