PRVA JUTARNJA KAFA IMA 5 EFEKATA NA NAŠ ORGANIZAM: Iznenadiće vas PROMENE koje stvara u MOZGU
Kafa je najbolja za razbuđivanje, Foto: Profimedia

OMILJENA NAVIKA

PRVA JUTARNJA KAFA IMA 5 EFEKATA NA NAŠ ORGANIZAM: Iznenadiće vas PROMENE koje stvara u MOZGU

Budući da kafu povezujete s užitkom, akcije koje preduzimate zapravo vas vode prema iskustvu tog zadovoljstva

Objavljeno:

Kuvanje kafe ili vožnja do vašeg omiljenog kafića su radnje koje otpuštaju još više dopamina u vaš organizam.

Ovo je pet efekata prve jutarnje kafe:

1. Anticipacija

U trenutku kada počnete razmišljati o svojoj prvoj jutarnjoj šoljici kafe, vaš endokrini sistem stvara i oslobađa dopamin - poznat kao 'hormon anticipativnog zadovoljstva', prema Lumenovom 'Uvodu u psihologiju' (Introduction of Psychology). Počinjete da se dobro osećate čak i od toga što samo znate da ćete uskoro popiti svoju prvu šoljicu kafe.

2. Priprema

Budući da kafu povezujete s užitkom, akcije koje preduzimate zapravo vas vode prema iskustvu tog zadovoljstva i kreirate vlastiti Pavlovljev refleks (uslovnljeni refleks nazvan po ruskom psihologu Ivanu Petroviču Pavlovu). Kako piše magazin 'Journal of Social Science Information', kuvanje vlastite kave ili vožnje do vašeg omiljenog kafića su radnje koje otpuštaju još više dopamina u vaš organizam

foto: Profimedia

3. Aroma

Arome vas mogu naglo podsetiti na iskustva iz nekih prošlih vremena jer su jaki okidač za mozak. To se zasigurno odnosi i na kfvu, prenosi časopis 'American Chemical Society', u kojemu je naglašeno da 'aroma kafe upravlja sa izražajem više desetina gena i unosi projene u ekspresiji proteina'. Drugim rečima, 'probuditi se i pomirisati kafu' više je od same metafore.

4. Ispijanje

Vaše telo brzo apsorbuje kofein pa je potrebno samo nekoliko minuta da doputuje do vašeg mozga. Kad se jednom nađe tamo, kofein se veže za deo neurona koji normalno privlače adenozin - hormon od kojeg nam se spava. Budući da se adenozin ne može povezati s vašim neuronima, osećate se posebno oprezno, budno i još živahnije. Endokrini sistem tada reaguje na odsutnost adenozina oslobađanjem glutamata, neurotransmitera koji povećava sposobnost učenja i pamćenja.

5. Vrhunac

Baš kad završite sa svojom prvom šoljicom kafe, dosežete svoje vrhunske performanse. To je suprotno onome kakvi ste bili kada ste se probudili - u tom trenutku vaš je mozak bio pun adenozina i kao omamljen nakon sna. Upravo ta velika razlika između onoga gde ste bili i gde ste sada čini prvu šoljicu kafe tako moćnom. Ipak, treba znati da svaka naredna šoljica kafe neće imati takav učinak kao prva jutarnja, prenosi Inc.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.