OPTUŽIVALA JE MUŽA DA SE NE KUPA DOVOLJNO: Kada su otišli kod lekara, oboje su ostali nemi!
Doktor, Foto: Profimedia

genijalno

OPTUŽIVALA JE MUŽA DA SE NE KUPA DOVOLJNO: Kada su otišli kod lekara, oboje su ostali nemi!

Džoj je, naime, sve češće primećivala neuobičajen miris tela svog supruga

Objavljeno: 07.10.2019. 19:31h
  • 3

Kada je Les Miln iz Škotske čuo od lekara da pati od Parkinsonove bolesti koju je dobio sa svega 45 godina, njegova supruga Džoj bila je, prirodno, očajna, i to ne samo to što joj se suprug razboleo, već zato što je ona to mogla da zna još pre 12 godina, da je samo umela da poveže signale koje je primećivala.

Džoj je, naime, sve češće primećivala neuobičajen miris tela svog supruga. Međutim, to se poklopilo sa periodima kada je radio mnogo više nego ranije, pa je to povezala sa stresom. Džoj je inače još u tinejdžerskom dobu prvi put primetila da ima neuobičajeno snažno čulo mirisa. I to je Lesa spasilo.

Sve češće je kod supruga primećivala, kako kaže, "drvenast, mošusan miris". Počela je da ga optužuje da se ne kupa dovoljno često i da ne pere zube. On sam nije osećao nikakav miris i ubeđivao ju je da redovno održava higijenu. A onda je Džoj primetila još nešto.

- Mi se zabavljamo od 16. godine a sada je odjednom postajao drugi čovek. Oko osam godina pre nego što smo dobili dijagnozu imao je strašne promene raspoloženja. Zbog tih užasnih naleta besa sam ga se ponekad i plašila - kaže Džoj,prenosi zena.blic.

foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Kada je Les konačno otišao na sken mozga, rekli su mu da ima ili Parkinsonovu bolest ili tumor. Ispostavilo se da je ono prvo. Pet godina kasnije, Les se sve lošije kretao i nije mogao da spava. Nekada je igrao vaterplo u reprezentaciji Škotske, a sada nije mogao ni da se okupa.

 A onda je 17 godina nakon zvanične dijagnoze Džoj prisustvovala predavanju na temu Parkinsonove bolesti i tada je shvatila da je sve simptome prepoznavala, samo nije umela da ih poveže sa bolešću. Naročito je bilo značajno to što je osećala miris bolesti. Kada je to rekla profesoru koji je držao predavanje, izbio je test sa njom - dao joj je 12 majici da pomiriše. Šest su nosili ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti, šest su nosili zdravi ljudi. Pogodila je sve osim jedne - da bi se na kraju posle nekoliko meseci ispostavilo da i on boluje od Parkinsona.

Naučnici su zahvaljujući njoj otkrili da Parkinsonova bolest izaziva blage promene u prirodnim uljima u koži. I samo zahvaljujući tome, sada je moguća rana dijagnoza hronične bolesti.


Bonus video:


(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media