AKO MUŠKARAC OVO RADI PRE ZAČEĆA, BEBA MOŽE DA IMA STRAŠNE POSLEDICE! Kineski naučnici otkrili nešto PODMUKLO
Ilustracija, Foto: Profimedia

istraživanje pokazalo

AKO MUŠKARAC OVO RADI PRE ZAČEĆA, BEBA MOŽE DA IMA STRAŠNE POSLEDICE! Kineski naučnici otkrili nešto PODMUKLO

Opijanje potencijalnih roditelja predstavlja visoki rizik i opasno ponašanje koje ne samo da može povećati šansu da se njihovo dete rodi s oštećenjem srca, već i uveliko naštetiti njihovom ličnom zdravlju

Objavljeno:

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da postoji jasna povezanost između konzumiranja alkohola kod očeva i rizika po zdravlje novorođenčadi.

Konzumiranje alkohola tokom trudnoće dugo je povezivano s urođenim manama i problemima u razvoju kod novorođenčadi.

Međutim, najnovije istraživanje je otkrilo povezanost između urođenih srčanih mana kod beba i navika konzumiranja alkohola kod njihovih roditelja pre začeća.

Rezultati naučne studije Univerziteta Central South iz Kine su pokazali da, u poređenju s ljudima koji nisu konzumirali alkohol, očevi koji su pili tokom tri meseca pre začeća, imali su 44 posto veću verovatnoću da će njihove bebe biti rođene s urođenom srčanom bolešću.

foto: AP

Ako su potencijalni očevi bili teške pijanice, što je definisano kao ispijanje pet ili više pića odjednom, verovatnoća da će njihova beba imati urođenu srčanu manu je bila veća za čak 52 posto.

Opijanje potencijalnih roditelja predstavlja visoki rizik i opasno ponašanje koje ne samo da može povećati šansu da se njihovo dete rodi s oštećenjem srca, već i uveliko naštetiti njihovom ličnom zdravlju – kazao je Jiabi Qin sa Fakulteta za zdravlje Univerziteta Central South, koji je bio na čelu ovog istraživanja.

Dodao je da rezultati njihovog istraživanja sugeriraju da muškarci ne bi trebali konzumirati alkohol najmanje šest meseci pre začeća, dok bi žene trebale prestati piti alkohol godinu dana pre i izbegavati ga dok su trudne.

Prethodna istraživanja su takođe pokazala da izloženost alkoholu menja DNK u razvoju sperme i menja aktivnost sperme.

U slučaju majki koje su konzumirale alkohol pre začeća, rizik da njihova beba ima urođenu srčanu manu je bila veća za 16 posto, u odnosu na majke koje nisu pile alkohol.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu “The European Journal of Preventive Cardiology”.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Hayat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.