MOŽDA IMATE UPALU SLEPOG CREVA, A DA TOGA NISTE NI SVESNI: Ne ignorišite ove SIMPTOME! Može da dođe do SEPSE!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

OPREZ

MOŽDA IMATE UPALU SLEPOG CREVA, A DA TOGA NISTE NI SVESNI: Ne ignorišite ove SIMPTOME! Može da dođe do SEPSE!

Ovo su neki od simptoma i upozorenja

Objavljeno: 05.10.2019. 17:26h
  • 2

Za razliku od zatvora, dijareje, stomačnog virusa ili trovanja pokvarenom hranom, upala slepog creva se mnogo ređe javlja kod ljudi. Prema istraživanjima, samo pet odsto pacijenata u toku života doživi ovaj problem u stomaku.

Ukoliko se adekvatno ne tretira, može doći do pucanja ovog zakržljalog organa. Neće svaka upala uzrokovati pucanje, ali treba imati na umu da se rizik povećava ako se na duže vreme ne preduzme ništa.

Ovo su neki od simptoma i upozorenja kada morate da se javite doktoru ili direktno odete u bolnicu.

foto: Profimedia

Izuzetno jaki bolovi u stomaku

Obično se prvo javlja oko pupka ili iznad njega. Bolu obično predhodi muka, gađenje, ponekad i povraćanje zbog čega pacijent misli da je pokvario stomak. Kasnije se bol oseća u čitavom stomaku, ali se najčešće lokalizuje u donjem desnom delu.

Povraćanje i gubljenje apetita

Osim bolova, koji su sve intenzivniji kako upala napreduje, dolazi i do pojave mučnine. Upala slepog creva ponekad utiče i na ostale delove digestivnog trakta, može se javiti u vidu povraćanja, mučnine i gubljenja apetita.

Ako imate ove simptome, a pritom trpite bolove, trebalo bi da se javite doktoru.

Retka stolica

Idete često u toalet nego što ste ranije radili. Do ovoga dolazi, jer kod nekih ljudi slepo crevo je postavljeno niže u karlici, blizu bešike, pa samim tim i ona postaje nervozna.

Pored proliva, pacijent može osetiti stalnu potrebu da mokri i bolove prilikom te radnje.

foto: Shutterstock

Groznica

Ako imate drhtavicu i hladno vam je, moguće da je došlo do unutrašnje infekcije. Na ovaj način telo reaguje i šalje hemikalije u inficirani deo, što se ispoljava kroz lokalizovan bol ili povišenu telesnu temperaturu.

Telesna temperatura je povišena, a puls ubrzan. Temperatura je najčešće oko 38, a ređe do 39 stepeni celzijusa. Puls je 80 do 90 u minuti. Ako je oko 100 otkucaja to ukazuje na ozbiljnije zapaljenje.

Ne osećate se dobro

Ako ste zbunjeni ili dezorjentisani, to je znak da se infekcija dospela u krvotok, što može imati fatalne posledice.
- Ako niste sasvim svoji, infekcija napreduje i mozak ne dobija dovoljno kiseonika i ne funkcioniše najbolje - objasnio je Gingold.

Bitno je na vreme prepoznati ove simptome, jer ako je upala blažeg intenziteta, operacija je jednostavna a oporavak izuzetno brz. Ako dođe do razvoja težih faza, onda je i operativni zajvat teži i neizvesniji.

Bonus video

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O NAVIKAMA U ISHRANI: Važno je da znamo šta jedemo!

(Espreso.rs/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media