OVO ULJE JE JEDNO OD NAJZDRAVIJIH: Deluje kao ANTIDEPRESIV, poboljšava rad probave, dobro je i za kožu!
Bundevino ulje dobar je dodatak jelima, Foto: Profimedia

ISPROBAJTE!

OVO ULJE JE JEDNO OD NAJZDRAVIJIH: Deluje kao ANTIDEPRESIV, poboljšava rad probave, dobro je i za kožu!

Obiluje glutaminskom kiselinom koja učestvuje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće

Objavljeno:

Jedno od najzdravijih vrsta ulja dobija se od semenki uljne bundeve (Cucurbita pepo) koje obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama.

Najkvalitetnije bundevino ulje nastaje postupkom hladnog ceđenja kojim sva hranljiva vrednost ove supernamirnice ostaje očuvana.

Bundevino ulje bogato je oleinskom kiselinom koja snižava "loš" LDL holesterol i štiti od srčanih bolesti. Takođe je dragocen izvor vitamina D, E i K, kao i magnezijuma, gvožđa, mangana, bakra, cinka i selena.

Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres. Bundevino ulje je prirodni "antidepresiv" i zato što obiluje glutaminskom kiselinom koja učestvuje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće.

foto: Stock

Od davnina je bundevino ulje poznato po protivupalnom i diuretskom učinku. Podstiče rad bubrega, ublažava upale mokraćnog sistema, olakšava tegobe s prostatom. Poboljšava probavu, čisti creva od parazita i pomaže kod kolitisa i sindroma iritabilnog creva.

Bundevino ulje može se koristiti i za masažu jer fino hrani i neguje kožu, a pogodno je i za negu vlasišta.

Ovo superulje veoma je cenjeno u kulinarstvu jer ima posebnu orašastu aromu koja odlično oplemenjuje slana i slatka jela. Najčešće se dodaje salatama, a izvrsno je i u umacima, varivima, jelima s povrćem i(li) mesom, kolačima.

Bundevino ulje najbolje je konzumirati u prirodnom obliku, bez termičke obrade, kako biste očuvali sve hranljive stvari.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.