ŽENE MORAJU DA JEDU CRNI I BELI LUK! Njime SMANJUJU RIZIK od nastanka ove SMRTONOSNE BOLESTI
Luk, Foto: Shutterstock

povedite računa o svom zdravlju

ŽENE MORAJU DA JEDU CRNI I BELI LUK! Njime SMANJUJU RIZIK od nastanka ove SMRTONOSNE BOLESTI

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu "Nutrition and Cancer"

Objavljeno: 04.10.2019. 08:35h
  • 292

Rezultati najnovijeg naučnog istraživanja su pokazali da konzumiranje crnog i belog luka može da smanji rizik od nastanka raka dojke.

Grupa profesora sa Univerziteta Bafalo i Univerziteta u Portoriku sprovela je istraživanje o povezanosti upotrebe crnog i belog luka i obolevanja od raka dojke. Na kraju opsežne studije došli su do vrlo važnih rezultata koji su pokazali da konzumiranje crnog i belog luka mogu da smanje rizik od raka dojke za čak 67 posto.

Istraživač Gauri Desai je novinarima rekla da su u ovom slučaju poseban fokus stavili na Portoriko jer su primetili da ima nisku stopu raka dojke.

"Portoriko ima niži procenat obolelih od karcinoma dojke u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega je bilo bitno istražiti tamošnje stanovništvo", rekla je Desai.

Objasnila je da su došli do saznanja da žene u Portoriku jedu mnogo više crnog i belog luka, od običnih jela pa do specijalnih jela od pirinča i graška.

Dosadašnja istraživanja su takođe pokazala da luk ima značajan efekat u prevenciji raka zbog svojih antioksidantskih i enzimskih svojstava. U istraživanju je učestvovalo 314 žena u starosne dobi između 30 i 79 godina koje su imale karcinom dojke između 2008. i 2014. godine, kao i kontrolna grupa koja se sastojala od 346 učesnica koje nikada nisu bolovale od karcinoma.

One su odgovarale na pitanja iz upitnika, otkrivajući svoje prehrambene navike, uključujući učestalost konzumiranja crnog i belog luka.

"Kod žena koje su konzumirale beli luk i luk više od jedanput dnevno, zabeleženo je smanjenje rizika od raka dojke za 67 odsto u odnosu na one koje ih nikada konzumirale", rekla je Desai.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu "Nutrition and Cancer".

 

Bonus video:

(Espreso.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media