STRAŠNA ISTINA O MIRIŠLJAVIM SVEĆAMA: Malo ko zna koliko su ŠTETNE po zdravlje - evo šta čine vašem organizmu!
Mirišljave sveće su zapravo štetne, Foto: Filip Plavčić

nisu najbolje rešenje

STRAŠNA ISTINA O MIRIŠLJAVIM SVEĆAMA: Malo ko zna koliko su ŠTETNE po zdravlje - evo šta čine vašem organizmu!

Kada upalite mirisnu sveću ili raspršite osveživač, vazduhom u vašem domu se razmile sitne čestice različitih hemikalija

Objavljeno:

Kupovne sveće koje sadrže sintetičke mirise, a to se odnosi i na osveživače vazduha, izbegavajte ako želite da sačuvate zdravlje porodice.

Zamislite, kada upalite mirisnu sveću ili raspršite osveživač, vazduhom u vašem domu se razmile sitne čestice različitih hemikalija, a niti jedna od njih neće da uradi ništa dobro u vašem telu.

Svakim udahom hiljade njih ulaze u pluća, krvotok, u tkivo, organe... i malo po malo tamo prave možda nepopravljivu štetu. Potvrdila je to i lekarka.

- U svim mirisima, pa tako i u mirisnim svećama i osveživačima prostora, se većim delom nalaze veštački mirisi, a mali udeo je prirodnih mirisa jer su puno skuplji. Danas na tržištu postoji masa sličnih mirisa, ali ne znači da je unutra sve što piše na deklaraciji, ima i onih sastojaka koji nisu tamo naznačeni, a neki od nepoželjnih sastojaka u mirisima su ftalati i formaldehid - pojasnila je za "24 sata" Branislava Čilić dr.med., specijalist porodične medicine.

Prirodni mirisi su manje postojani od sintetičkih pa je i to jedan od razloga, kaže, što su sintetički puno više zastupljeni na tržištu, no oni mogu loše da utiču na zdravlje.

- Loši sastojci sintetičkih mirisa mogu rezultirati neprijatnim simptomima vezanima za disajni sistem posebice kod ljudi koji pate od hronične opstruktivne bolesti pluća, (KOPB, Astma), ali mogu loše delovati i na centralni živčani sistem. Neki mirisi, poput feromona, znaju da utiču i na seksualno te agresivno ponašanje nekih životinjskih vrsta jer jedan deo podražaja ide i u limbički sistem - dodala je ova lekarka.

foto: Filip Plavčić

- Dalje se smatra da veštački mirisi mogu biti jedni od činilaca koji povećavaju pojavnost Alchajmerove bolesti, nekih vrsta karcinoma i bolesti endokrinog sustava te mogu da utiču na plodnost. Ono što je najčešće vidljivo u današnjoj etiologiji migrenoznog napada su mirisi. Anamnestički se može povezati udisanje mirisa, koji su pacijentu bili ugodni ili neprijatni, nakon čega usledi migrenozna glavobolja - pojašnjava dr. Čilić.

Napomenula je da prostor u kojemu najviše boravimo i najviše dišemo treba biti bogat kiseonikom i svežim vazduhom, a to kako miriše je zapravo manje bitno. No ako već želite neki miris, tada posegnite za onima prirodnog podekla, savetovala je doktroka i dodaje da neki prirodni mirisi mogu biti i vrlo korisni za zdravlje.

- Da miris nije samo štetan govori nam aromaterapija koja upotrebljava eterična ulja ekstrahirana iz biljaka u svrhu poboljšanja kvalitet života - dodala je.

Evo kako da namirišete kuću:

Na primer, finim eteričnim uljima. U teglu stavite soda bikarbonu pa na nju nakapajte omiljeno eterično ulje. Teglu zatvorite poklopcem na kojem ste prethodno izbušili rupe - cela kuća će vam mirisati.

U teglu sa sodom možete staviti štapiće cimeta, i to će savršeno namirisati kuću. Cimet je dobra kombinacija s kafom. Prokuvajte nekoliko zrna kafe i štapić cimeta u malo vode - kućom će se raširiti predivan miris, kao da ste u nekoj lepoj kafani. Kada se voda ohladi i poželite ponovno intenzivirati miris, samo stavite lončić na šporet i zagrejte. U lončić možete ubaciti i borovu grančicu, anis...

Cimetom možete namirisati celu kuću
Cimetom možete namirisati celu kuću foto: Profimedia

Još je jedan način prirodnog osveženja doma, jednostavan i jeftin. Narežite agrume koje imate kod kuće na tanke kriške, to mogu biti limun, narandža, grejp, limeta ili sve zajedno. Kriške poslažite na rešetku i stavite sušiti u pećnicu, na vrlo nisku temperaturu (oko 100 stupnjeva), na nekoliko sati. Kada su skroz suve, stavite ih u posudicu i držite blizu mesta u kući u kojem najčešće boravite. Imajte na umu da se sve vrste agruma možda neće sušiti istom brzinom.

Fini miris ispuštaće i bebi ulje u kombinaciji sa eteričnim uljem. U manju staklenu flašu ili vazu, idealno je da ima oko pola litre, ulijte 200 ml bebi ulja pa nakapajte eterično ulje (što ga više stavite, miris će biti intenzivniji). Dobro promućkajte. Potom u to stavite šest do 10 drvenih štapića (kao oni za pripremu ražnjića). Mirišljava tekućina će ući u drvo i miris će se konstantno, lagano širiti prostorom. Kada miris oslabi, samo dodajte još nekoliko kapi eteričnog ulja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24SATA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.