KADA ČUJETE ZA ŠTA JE SVE DOBRO TUŠIRANJE HLADNOM VODOM, RADIĆETE TO STALNO! Blagodeti će vas iznenaditi!
Hladna voda je dobra za telo, Foto: Profimedia

dobra navika

KADA ČUJETE ZA ŠTA JE SVE DOBRO TUŠIRANJE HLADNOM VODOM, RADIĆETE TO STALNO! Blagodeti će vas iznenaditi!

Tuširanje hladnom vodom, barem zadnjih 30 sekundi, ubrzava metabolizam i aktivira imunološki, limfni, cirkulacijski i probavni sistem

Objavljeno:

Tuširanje hladnom vodom možda ne zvuči privlačno, ali ovaj ritual može biti koristan za vaše telo i um.

Tuširanje hladnom vodom, barem zadnjih 30 sekundi, ubrzava metabolizam i aktivira imunološki, limfni, cirkulacijski i probavni sistem.

Ovo su prednosti hladnog tuša:

Bolji je od kofeina

Temperaturni šok koji osjćate zbog tuširanja hladnom vodom povećava broj otkucaja srca, što zauzvrat oslobađa i potiče cirkulaciju krvi po telu i oksigenira ćelije što povećava vašu budnost.

Smanjuje stres i podstiče osećaj sreće

Može zvučati čudno da hladan tuš može poboljšati naše raspoloženje, ali istraživanja su pokazala da su učesnici, koji su se svakodnevno tuširali hladnom vodom, bili bolje raspoloženi. Istraživači veruju da je ovaj pozitivan učinak posledica toga što hladna voda povećava nivo endorfina i serotonina.

Aktivira imunološki sistem

Ako hladan tuš postane deo vaših redovnih navika, može poboljšati odgovor imunološkog sistemau borbi protiv bolesti. Otkriveno je da izlaganje hladnoći pomaže aktivirati bele imunološke ćelije u telu, a to su ćelije koje se bore protiv bolesti.

foto: Profimedia

Poboljšava cirkulaciju limfe

Reguliše limfni sistem koji se sastoji od mreže žila koje pomažu telu da se očisti od bakterija i mikroba. Kada se tuširate hladnom vodom, te se žile skupljaju i poboljšavaju protok limfe po telu, ukljanjajući tako nakupljeni otpad.

Ubrzava metabolizam

Povećava aktivnost 'smeđe masti', metabolički aktivne vrste masti koja troši energiju. Smeđa mast, za razliku od žute, ubrzava metabolizam i tako osigurava manji rizik od gojaznosti.

Smanjuje bol i ubrzava oporavak

Izlaganje tela hladnoći jedna je od poznatih stvari koje spotisti često koriste kako bi umanjili bol i ubrzali oporavak. Veruje se da hladnoća smanjuje mišićni umor i bol i često se koristi za ublažavanje upale i mišićno-koštanih bolova kod stanja poput artritisa i fibromijalgije.

Poboljšava funkciju mozga

S obzirom da hladan tuš povećava razinu endorfina i serotonina, nije čudno da to takođe poboljšava moć mozga i kognitivne funkcije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.