OVAJ ČAJ REGULIŠE ŠEĆER U KRVI, BUDI APETIT I OTKLANJA UMOR: Tri šoljice dnevno preporodiće organizam
Čaj od koprive otklanja umor, Foto: Profimedia

moćna kopriva

OVAJ ČAJ REGULIŠE ŠEĆER U KRVI, BUDI APETIT I OTKLANJA UMOR: Tri šoljice dnevno preporodiće organizam

Prepisuje se za unutarašnju upotrebu kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline te olakšati stanje kod reumatizma i artritisa.

Objavljeno:

Kopriva (Urtica dioica) bogata je vitaminima, mineralima i lekovitim tvarima.

List koprive olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Prepisuje se za unutarašnju upotrebu kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline te olakšati stanje kod reumatizma i artritisa.

Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protuupalni učinak. Kopriva deluje protiv proliva i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim čajnim mešavinama protiv dijabetesa.

Pripravci od korena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer podstiče apetit, opskrbljuje organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

foto: Profimedia

Branje koprive

Za jelo služe prokuvani listovi i vršci mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovno naći u jesenskim mesecima. Nežne vrške biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se vadi u jesen i proljeće, a potom koristi svež ili suši. Mladu koprivu može se pripremiti kao spanać, a od nje se spravljaju i umaci, salate, supe , pite te druga jela.

Mladi se izdanci mogu pržiti na ulju, a osušeni i samleveni u prah mogu se spremati za dalju upoteabu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žalaca (mravlja kiselina) kuvnjem "izvetri" te se neutrališe. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

Čaj od koprive

Sastojci:

2 kašike listova koprive

250 ml vode

Priprema: Sveži ili sušeni list koprive prelijte šoljicom vrele vode, ostavi da poklopljeno stoji deset minuta te procedi.

Primena: Popij tri šoljice na dan kod reumatskih bolova, umora, slabokrvnosti i izostanka apetita.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.