OPREZ, OVIH 9 NAMIRNICA POSTAJU OTROVNE AKO SE PODGREVAJU! Uvek se jedu hladne, inače izazivaju STOMAČNE TEGOBE
Hrana, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

OPREZ, OVIH 9 NAMIRNICA POSTAJU OTROVNE AKO SE PODGREVAJU! Uvek se jedu hladne, inače izazivaju STOMAČNE TEGOBE

Kuvanje za dva dana i podgrejavanje hrane je jako praktično, koja zaposlena žena za tim ne bi posegnula?

Objavljeno: 13:12h

Kuvanje za dva dana i podgrejavanje hrane je jako praktično, koja zaposlena žena za tim ne bi posegnula?

Osim što štedimo novac, štedimo i dragoceno vreme.

Međutim, budi oprezna: ako ove namirnice ugreješ po drugi put, moraš paziti na sledeće stvari.

Kad žuriš, a ostala ti je hrana od juče, onda je mikrotalasna pećnica naš najomiljeniji kućni aparat. Zagrejati, jesti, gotovo! Međutim, sećaš li se još rieči svoje bake koja te upozoravala da određene namirnice – poput gljiva, spanaća ili krompira – ne smeju podgrejati! U tome je mnogo istine, neke namirnice nisu ni ukusom dobre kad su podgrejane, a mogu izazvati i želudačane tegobe pa je najbolje celu priču izbeći.

Ipak, ako ti je žao baciti nepojedenu hranu (a kome nije?), čak i za "rizične" namirnice vredi uopšteno pravilo: želiš li ih sutra jesti, najbolje ih je što brže spremiti u frižider, čim se ohlade nakon kuvanja. To će pomoći.

Gljive

Jedna stara kuhinjska mudrost kaže da se gljive ne smeju podgrejavati. Naime, gljive imaju visok udeo vode i belančevina te su zbog toga idealna podloga za mikroorganizme i ako ostanu duže vremena na sobnoj temperaturi, u njima se mogu stvoriti otrovne stvari. Zbog toga ih obavezno treba držati u frižideru te potrošiti u 24 sata, mada je ljudima osetljivijih želuca i u tom slučaju od gljiva loše.

foto: Profimedia

Spanać, blitva, cvekla i celer

Spanać prirodno sadrži puno nitrata koji se kod zagrejavanja na visoke temperature pretvara u otrovni nitrit. Zato su nam još bake govorile da je spanać jedno od onih jela koje je najbolje pojesti odmah, čim je pripremljeno, a ako ti nešto ostane, najbolje je to baciti. Slično je i kod drugih sorti povrća koje sadrže nitrate – poput cvekle, celera ili blitve. Želiš li kuvani spanać ili blitvu sačuvati za neki drugi put najbolje ih je samo ocediti od vode u kojoj su se kuvali i zabrznuti u što kraćem roku.

Jaja

Ugrejati jaja nakon što su kuvana ili pržena? Ne, to nije dobra ideja! Znamo da su jaja dušu dala za nastank salmonere, posebno ako su stajala na sobnoj temperaturi.

foto: Shutterstock

Krompir

Da, da, i to si već verovatno čula, krompir ne valja kad se podgrejava. I u tome ima istine. U kuvanom ili pečenom krompiru se mogu razviti bakterije koje se neće u potpunosti uništiti nakon podgrejavanja. Te su bakterije loše za želudac te mogu prouzrokovati želučane tegobe. Mogućnost za to se povećava što krompir duže stoji. Neki ljudi pak tvrde, ako jedeš krompir od dana ranije, bolje ga je pojesti hladnog nego zagrejati. Možda jeste, ali nemamo dokaza

foto: Printscreen Youtube / Foody Tube

Riža

Jedino što moraš paziti ako želiš podgrejati jelo sa rižom: stavi kuvanu rižu, nakon što se ohladi, odmah u frižuder. Ako ćeš provesti neko vreme na sobnoj temperaturi, stvori će se spore koje mogu uzrokovati mučninu i poteškoće sa želucem i crevima.

foto: Thinkstock

Piletina

Naravno da ti je žao baciti sočnu i slasnu piletinu, ali ako je podgrejavaš, promeni će se struktura belančevina, a to može uzrokovati probleme sa želucem i probavom. Osim toga, slično kao kod jaja, stvara se salmonela (ako nije na hladnom). Uopšteno vredi za sva jela sledeće: ako ih želi podgrejati, pre toga ih spremi na hladno mesto (najbolje u frižider) ili ih zamrzni. Pazi pri zagrejavanju da su temperature najmanje 90 stepeni– kako bi se uništile eventualno nastale bakterije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.