HITNO IZBACITE OVAJ PROIZVOD IZ SVOJE KUĆE: Otkriveno da je KANCEROGEN, reagujte dok nije kasno!
Dom, Foto: Profimedia

rešite se ovih stvari

HITNO IZBACITE OVAJ PROIZVOD IZ SVOJE KUĆE: Otkriveno da je KANCEROGEN, reagujte dok nije kasno!

A možda nismo svesni da je oko nas celi niz proizvoda koji imaju kancerogena svojstva

Objavljeno: 22:42h

Koristimo li povremeno proizvode koji sadrže kancerogene materije, šanse da se nešto desi su minimalne, ali ako je njihova upotreba česta, rizik je velik.

Čuvamo svoje zdravlje i da bi smanjili rizik od nastanka karcinoma, izbegavamo pušenje, preteranu količinu alkohola ili sunčanje u solariju.

A možda nismo svesni da je oko nas celi niz proizvoda, onih kojima peremo veš, mažemo lice ili lakiramo nokte, osvežavamo vazduh, a koji sadrže hemikalije za koje se zna da su kancerogene.

Ove promene mogu biti nasledne ili se javljaju kao rezultat izbora načina na koji živimo, zagađenja ili proizvoda kojima smo izloženi na poslu ili kod kuće.

1. Osveživači vazduha

Ako vaš dom ima neki loš miris, možda ćete posegnuti za osveživačima vazduha. Studija iz 2008. godine testirala je, na štetne supstance, 6 takvih proizvoda. Pet od njih imalo je jednu ili više kancerogenih hemikalija. U jednom osveživaču koji ubacimo u struju da lagano otpušta miris, ima preko 20 štetnih komponenti, sedam ih je otrovno.

2. Proizvodi za čišćenje

Proizvodi kojima dom održavamo čistim mogu imati kancerogene supstance. Veliki broj proizvoda može štetiti respiratornom sastavu, od 2500 proizvoda preko jedne četvrtine ima kancerogene sastojke, pokazalo je istraživanje u Americi koje je provela The Enviromental Working Group.

Želite li tačno znati šta ovi proizvodi sadrže, to bi moglo biti teško, na etiketama ne pišu svi sastojci. Najbolje je da tražite eco friendly ili zelene proizvode, iako, još uvek morate paziti jer i oni mogu biti štetni i imati u sebi kancerogene sastojke.

3. Mirisni omekšivači u listićima za mašinu za sušenje veša

Zahvaljujući ovim listićima, veš iz mašine izlazi mekano i mirisno. Ipak, miris u njima može predstavljati rizik za zdravlje jer toksini s listića prelaze na odeću i tako na našu kožu.

Ista grupa za očuvanje okoline testirala je 25 mirisnih proizvoda za domaćinstvo. Pola proizvoda je imalo barem jedan kancerogeni sastojak. Problem je još veći jer na puno proizvoda ne piše šta tačno sadrže.

4. Pesticidi

Ako imate problema s gajenjem voća i povrća u vašem vrtu, zbog korova, insekata ili malih životinja, verovatno koristite neke pesticide da pomognete rast i oterate štetočine. Pesticidi su kancerogeni. Sve veći broj studija nalazi dokaze da pesticidi podižu rizik karcinoma.

Ne zna se tačno koji sastojci predstavljaju rizik, ali neke hemikalije kao glifosat česti su sastojak pesticida. Za glifosat WHO, Svetska zdravstvena organizacija smatra da je verovatno kancerogen, a Evropska agencija za sigurnost hrane misli suprotno. Glifosat, svakako, utiče na ravnotežu hormona. Ako izaberete koristiti pesticide u gajenju vašeg voća ili povrća, pazite barem da vam ne dođu kontakt s kožom.

5. Prehrambene boje

Svaka prerađena hrana, napitak, vitamin ili dijetetski proizvod sadrži umetne boje. Studije su pokazale da 9 vrsta boja koje se koriste u prehrani mogu biti kancerogene. Od 1955. upotreba boja se upeterostručila.

Neke od prehrambenih boja nisu opasne za ljude, ali pojedini naučnici misle da im u hrani nema mesta. Još je puno istraživanja potrebno da bi se ustanovilo kako boje deluju na ljude, ali u međuvremenu možda bi ih bilo mudro izbegavati.

6. Ogrlice protiv krađa kućnih ljubimaca

Ovim proizvodom ne čistite kuću, ali ako imate kućnog ljubimca kojeg šetate, sigurno ima ovu ogrlicu. Dve hemikalije koje sadrži mogu biti kancerogene, propoxur i tetraklorvinfos. Ne samo da potencijalno izazivaju karcinom nego mogu izazvati i neurološka oštećenja kod dece.

Nakon dve nedelje nošenja, kućni ljubimci mogu imati štetne nivoe ovih hemikalija na dlaci. To je opasno za decu koja često dolaze u kontakt s krznenim kućnim ljubimcima.

Studija je bila mala, testirano je samo 9 pasa i 5 mačaka pa je potrebno još testiranja da se tačno proceni koliko su opasne.

7. Kreme

Mazanje kože svakodnevno je dobro za negu. Puno krema za lice sadrži parabene, dokazano kancerogene hemikalije. Ovi uobičajeni prezervativi koriste se u tečnim puderima, kremama, i proizvodima protiv starenja. Parabeni sprečavaju rast bakterija i gljivica u proizvodima.

European Commission on Endocrine Disruption proglasila je ove hemikalije prvom supstancom koja remeti endokrinu ravnotežu. Ovo može potencijalno izazvati tumore i druge poremećaje. Parabeni su otkriveni kod tumora dojke. Prema WebMD, parabeni utiču na estrogen, a previše estrogena može podstaći rast tumora.

8. Sredstva za pranje veša

Moramo prati odeću, a sredstva za pranje verovatno imaju hemikaliju 1.4 dioksan, koje nema samo u sredstvima za pranje. Ima je u tečnostima za hlađenje automobila, kozmetici, sredstvima za kupanje pa čak i u vazduhu koji udišemo. Studije pokazuju da životinje izložene ovoj hemikaliji tokom života verovatnije obolevaju od tumora.

Malo je informacija kako ljudi reaguj na izloženost 1.4 dioksanu tokom svog životnog veka, ali se hemikalija smatra kancerogenom.

The Huffington Post piše da je voda za piće jedan od najvećih izvora gde smo izloženi ovoj hemikaliji. Znači, njeno potpuno izbegavanje je sasvim nemoguće.

9. Lak za nokte

Muškarci možda o ovome ne treba da brinu. Žene koje vole nalakirane nokte morale bi možda razmisliti šta koriste. Puno lakova za nokte sadrže formalaldehid koji povećava rizik nastanka karcinoma.

Formalaldehida ima i u dezinfekcijskim sredstvima koja se koriste u salonima za manikur i pedikur pa je rizik još veći ako nokte ne lakirate sami. U velikom su riziku oni koji rade u industriji koja koristi formaldehide, a odlazak u salon za negu ruku i nogu povremeno, neće biti mnogo štetan.

10. Mirišljave sveće

Ako je vaš omiljeni način odstranjivanja lošeg mirisa u domu paljenje miršljavih sveća, to može biti štetno za zdravlje. Neka istraživanja pokazuju povećani rizik kod dece čiji su roditelji imali običaj da pale sveće tokom trudnoće ili perioda dojenja.

Bonus video:

(Espreo.rs/Magazin.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.