AKO DUGO SEDITE NA POSLU, MOŽETE RAZVITI OPASAN SINDROM! Sa vašom ZADNJICOM se dešava nešto jako loše
Na poslu mnogi dugo sede, Foto: Profimedia

pokrenite se!

AKO DUGO SEDITE NA POSLU, MOŽETE RAZVITI OPASAN SINDROM! Sa vašom ZADNJICOM se dešava nešto jako loše

Postoji jedna nuspojava dugotrajnog sedenja kada zadnjica jednostavno 'zaspi'

Objavljeno:

Dugotrajno sedenje i manjak kretanja loše je po zdravlje i može biti podsticaj za razvoj mnogih bolesti poput dijabetesa.

No, postoji jedna nuspojava dugotrajnog sedenja kada zadnjica jednostavno 'zaspi', a zove se glutealna amnezija ili 'sindrom mrtve zadnjice'.

To je stanje koje nastaje kada se srednji zadnjični mišić upali pa prestane normalno da funkcioniše.

Uzrokuje ga predugo sedenje. To može rezultirati bolovima u kukovima i u donjem delu leđa te problemima s zglobovima.

- Razna istraživanja su pokazala kako je za ljudsko telo puno kvalitetnije prekinuti smenu od osam sati na poslu i odraditi kraći trening nakon četiri sata s ciljem aktivacije mišića i podsticanje cirkulacije, nego sedeti 8 sati na poslu, još nekoliko u autu i onda otići na duži trening - savetuje fizioterapeut Đanino Budimir Bekan.

- Naše telo je adaptivno te upija obrasce kretanje, a kod dugotrajnog sedenja mi našem mozgu sugeriramo da nam glutealni mišići ne trebaju, te se naš mozak kroz jelu evoluciju služi principom: koristi ili izgubi - tvrdi.

foto: Profimedia

Ljudi koji pate od sindroma mrtve zadnjice osećaju kao da je taj deo tela 'uspavan'. To se još naziva i parestezija, a prati ga nenormalano osećanje u telu zbog kompresije ili iritacije živaca. Simptomi parestezije mogu varirati od blagih do težih te mogu biti prolazni ili dugotrajni. Primarni izvor stanja je neaktivnost, a svakodnevno sedenje satima povećava rizik za razvoj tog sindroma.

- Jednostavne vežbe koje možemo koristi u pauzama od posla su penjanje uza stepenice, a dve stepenice u jednom koraku podstaknuće još bolju aktivaciju - savetuje Bekan i dodaje kako je dobro i uzdizanje na stolcu kao i klasične vežbe poput čučnja i iskoraka, ali je pritom upitna mogućnost izvedbe na radnom mestu.

Dobra vežba je i zadržavanje u položaju polučučnja jer se time statično aktiviraju zadnjični mišići.

- Svaku od navedenih vežbi potrebno je provoditi u trajanju od jednog minuta - kaže te dodaje ukoliko ni te vežbe ne daju rezultat potrebno je uraditi Neurokinetic terapiju (NKT), kako bi resetovali uspavane mišiće.

Kako bi smanjili rizik od pojave sindroma mrtve zadnjice postoje i vežbe koje je moguće izvoditi kod kuće.

1. Skok iz čučnja

Nogama stanite malo šire od širine ramena. Čučite pod uglom od 90 stepeni. Iz stog položaja skočite u vazduh i vratite se u položaj čučnja.

2. Bočni koraci s trakama

Gumenu traku za vežbanje postavite malo iznad čukljeva. Savijte kolena u blagi čučanj. Hodajte bočno deset koraka ulevo pa udesno.

3. Bočni iskorak

Stanite uspravno, zatim iskoračite s levom nogom sa strane tako da se koleno savije pod uglom od 90 stepeni. Desna noga neka ostane ravna uz pod. Ponovite vežbu i s desnom nogom.

Ako dugo sedite i počnete osećati trnce, ustanite i prošetajte. Brza šetnja ili penjanje stepenicama vratiće zadnjične mišiće u normalni rad.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.