DOKTORI SU KONAČNO OTKRILI: Evo kako da sprečite GUBITAK bebe!
Lekari, Foto: Stock Shutterstock

SAVETI LEKARA

DOKTORI SU KONAČNO OTKRILI: Evo kako da sprečite GUBITAK bebe!

Zbog hormonskih i imunoloških promena u trudnoći su češće vaginalne infekcije

Objavljeno:

Zbog hormonskih i imunoloških promena u trudnoći su češće vaginalne infekcije. Bitno je razlikovati normalni iscedak od znakova infekcije. Pravilnim prepoznavanjem i lečenjem smanjuje se rizik od pobačaja, prevremenih poroda i rađanja deteta niske porođajne težine. Četiri najčešće vaginalne infekcije su bakterijska vaginoza, gljivične infekcije, streptokoka grupe B i trihomonijaza.

Smanjiti rizik

- Prevencija mikrobiološkim skrininzima u 12., 24. i 35. sedmici trudnoće omogućava otkrivanje i infekcija koje prolaze bez simptoma čime se znatno smanjuje procenat rizika i komplikacija koji mogu nastati kao njihova posledica - kaže specijalista ginekologije i akušerstva, onkolog dr. Željko Pavlović iz Naše klinike u Istočnom Sarajevu.

Obilan vaginalan sekret najčešće predstavlja znak poremećaja vaginalne flore, ali se mora istaći kako ova pojava u trudnoći ne znači obavezno i infekciju.

Najčešća infekcija je bakterijska vaginoza. Uzrokovana je prekomernim umnožavanjem Gardnerelle vaginalis, normalne stanovnice rodnice. Reč je o poremećenoj vaginalnoj flori, više nego o infekciji, ali zahteva lečenje jer narušena flora je dobar preduvet nastanku drugih infekcija koje mogu uzrokovati pobačaje i prevremene porode

Kliničke manifestacije

Simptomi, kada je reč o vaginalnim infekcijama kod trudnica, su svrab, peckanje, bolovi prilikom seksualnog odnosa, neprijatan miris, a često mogu biti propraćeni i infekcijom mokraće. Uzročnici su uglavnom bakterije, gljivice, virusi ili paraziti.

- Ukoliko postoje kliničke manifestacije bilo koje infekcije, jako ih je bitno prepoznati i lečiti na vreme. Ako planirate trudnoću, savetuje se ginekološki pregled i eventualno lečenje infekcija pre začeća kako bi izbegli brojne komplikacije koje mogu nastati tokom trudnoće i poroda – rekao je dr Pavlović.

Važna je prevencija

Tokom trudnoće bitno je raditi na prevenciji vaginalnih infekcija što se postiže održavanjem zdrave vaginalne mikroflore. Preporučuje se odgovorno polno ponašanje, pravilne prehrambene navike, povećano korištenje oralnih i vaginalnih probiotika te dobra intimna higijena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.