SODA, LIMUN I ZUBI: Ovo ne preporučuje struka
Kombinacija sode bikarbone i limuna, Foto: Printscreen

VODITE RAČUNA

SODA, LIMUN I ZUBI: Ovo ne preporučuje struka

Mit o limunu i sodi bikarboni

Objavljeno: 17:34h

Godinama se po internetu provlače saveti da koristite sodu bikarbonu kao izbeljivač zuba. Iako se soda bikarbona ranije koristila za pranje zuba, hemikalija od koje je napravljena, natrijum bikarbonat (NaHCO3), je relativno blag abraziv.

To znači da služi samo za uklanjanje površinskih mrlja sa zuba, ali ne uspeva da zube učini beljima. Za ovo se koristi još jedna hemikalija, vodonik peroksid (H2O2), koji se takođe koristi u odeći i izbeljivanju kose. Pored toga, upotreba sode bikarbone za pranje zuba ne bi trebalo da zameni pranje zubima sa fluoridnom (F−) pastom.

Fluorid se koristi u pastama za zube za zaštitu od karijesa. Soda bikarbona nema ovo svojstvo. Pošto ne postoje standardizovane smernice za korišćenje sode bikarbone za pranje zuba, postoji rizik od zloupotrebe ove metode.

Prekomerna upotreba sode bikarbone na zubima može oštetiti gleđ koja ih okružuje i štiti. Oštećenje gleđi čini zube osetljivijim na temperaturu, pa čak i pranje zuba može učiniti bolnim. Da biste poboljšali svojstva izbeljivanja, ggodinama se savetuje upotreba mešavine sode bikarbone limunovim sokom.

Ovo ne preporučuju stomatolozi, jer kiselina u ovom voću, posebno limunu, može da nagriza kalcijum iz zuba i ošteti desni.

(Espreso/Faktoje.al)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.