UKOLIKO MERITE TEMPERATURU OBIČNIM TOPLOMEROM, ODMAH PRESTANITE! Stručnjaci su izdali UPOZORENJE
Toplomer, ilustracija, Foto: Printscreen

NIJE ZA ŠALU

UKOLIKO MERITE TEMPERATURU OBIČNIM TOPLOMEROM, ODMAH PRESTANITE! Stručnjaci su izdali UPOZORENJE

Oprez!

Objavljeno: 14:32h

Iako apoteke već duži niz godina ne prodaju toplomere sa živom, građani ih i dalje traže, a razlog je što su izgubili poverenje u digitalne toplomere.

Inače, toplomeri sa živom su zabranjeni pre nekoliko godina zbog štetnosti tog hemijskog elementa za zdravlje.

Živa se može osloboditi iz toplomera i prilikom oslobađanja odlazi u zemlju, vodu, vazduh i akumulira se u organe živih organizama.

Kada se toplomer razbije, živa se najčešće razlije u sitne kuglice koje kao da skakuću naokolo i dele se na sve manje i sitnije. To je zbog toga što je živa na sobnoj temperaturi u tečnom stanju, a širi se i skuplja u odnosu na temperaturu.

foto: Printscreen

Opasno je progutati živu, ali daleko opasnije je udahnuti živinu paru. Na sobnoj temperaturi živa isparava, i to bezbojni i bezmirisni plin.

Kada se udahne živin plin, on prolazi kroz alveole u plućima i ulazi u krvotok kojim se prenosi i zadržava u srednjem živčanom sistemu ili ostaje u eritrocitima. Zato, upozoravaju medicinski stručnjaci, udisanjem živine pare mogu nastati teška oštećenja disajnog sistema koja dovode do nekontrolisanog bronhitisa i upale pluća.

Oštećenje živčanog sistema živinom parom dovodi do nesanice, a potom gubljenja pamćenja i emotivne nestabilnosti, upozoravaju doktori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.