AKO IMATE MALE RANE U USTIMA, ODMAH KOD LEKARA: Mogu biti simptom jako ozbiljne bolesti
Otvorena usta, Foto: Printscreen

odmah kod doktora

AKO IMATE MALE RANE U USTIMA, ODMAH KOD LEKARA: Mogu biti simptom jako ozbiljne bolesti

Ljudsko telo pokazuje znakove kada nešto s njim nije uredu

Objavljeno: 07.09.2019. 17:38h
  • 2

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali konzumirati 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ova stvar, takođe poznata i kao vitamin B9, ključna je za naše zdravlje jer pomaže našem telu da popravlja DNK i proizvodi crvena krvna zrnca.

Ako vašem telu fali folne kiseline, možete primetiti određene simptome, čak i razviti anemiju.

Ovo je popis najčešćih znakova koji pokazuju da vaše telo traži više folne kiseline, pa ukoliko ih primetite kod sebe, povećajte njen unos.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za vaš nervni sistem. Ako vaše telo nema ovaj vitamin, možete se boriti s depresijom, imati problema s koncentracijom i osećati se zaboravno i razdražljivo. Ako se ne leči ispravno, nedostatak folne kiseline može takođe povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što je demencija ili Alchajmerova bolest.

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, vaš mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate glavobolju. Međutim, vaš mozak nije jedini organ koji nema kiseonika, tako da možete osetiti i bol u drugim delovima vašeg tela, posebno u grudima i nogama.

Bleda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, odgovoran je za transport kiseonika iz pluća u sva tkiva vašeg tela. Kada vaše telo nema vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako biste svoje unutarnje organe opskrbili potrebnom količinom kiseonika. To može dovesti do osećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blede kože.

Nedostatak daha

Uz ovaj simptom, takođe možete osetiti povećanu brzinu otkucaja srca i osećaj vrtoglavice ili čak nesvesticu.

Probavni problemi

Simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i proliva nakon jela mogu biti prvi znak da vašem telu treba folne kiseline. Osim toga, u teškim slučajevima, takođe možete patiti od anoreksije koja obično dovodi do značajnog gubitka težine.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ti se simptomi obično pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista težak, pa ih ne biste trebali zanemariti. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, takođe možete osetiti bol pri gutanju ili patiti od bolnog jezika i stomatitisa.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media