ISPRAVKA: Doktori nisu “upozorili” na ibuprofen
Brufen, ilustracija, Foto: Printscreen

ispravka

ISPRAVKA: Doktori nisu “upozorili” na ibuprofen

U ovom tekstu su na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba izmenjeni i ukonjeni sporni delovi, a promenjen je i naslov teksta

Objavljeno: 18:07h

Na portalu Espreso 29.08.2019 objavljena je netačna informacija da su "doktori upozorili" da ne treba uzimati lek "ibuprofen".

U ovom tekstu su na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba izmenjeni i ukonjeni sporni delovi, a promenjen je i naslov teksta.

U prvobitnom tekstu je navedeno da , britanski doktori upozoravaju ljude, naročito one koji imaju više od 40 godina, da ne koriste najčešće upotrebljavan analgetik – brufen.

Pretraga pokazuje da studija s takvim rezultatima ne postoji, a portal “HealthyDefinition”, sa kog je tekst preuzet, viiše ne postoji.

Netačna je i informacija da prema mišljenju stručnjaka, upotreba brufena ima više nuspojava nego dobrobiti, kao i da brufen često može da izazove srčane bolesti.

Netačno je da je 2005. godine Administracija za hranu i lekove upozorila je ljude da upotreba brufena može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti ili čak srčanog udara i različitih napada.

Navedeno je da ljudi ne treba da ne koriste ni nesteroidne antiupalne lekove i to na osnovu studije sprovedene na 10 miliona pacijenata i da je ona objavljena u “Britanskom medicinskom žurnalu”. Studija s takvim rezultatima ne postoji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.