DOŽIVEO JE 152 GODINE JER JE KONZUMIRAO NAJZDRAVIJI NAPITAK! Ova tečnost će vas preporoditi!
Pogodan i za mršavljenje, Foto: Printscreen

lekovito i zdravo

DOŽIVEO JE 152 GODINE JER JE KONZUMIRAO NAJZDRAVIJI NAPITAK! Ova tečnost će vas preporoditi!

Veoma je zdrav!

Objavljeno:

Ako ste na tržnicama uvek zaobilazili police sa surutkom, nemojte to više da radite jer je surutka drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat.

Dugo se smatralo da su Norvežanke dugovale svoju prekrasnu put upravo ovom napitku. Za dug i kvalitetan život savetovao je čak i cenjeni doktor Paavo Ariola. Dokaz da je surutka čudotvorna je i Old Thomas Parr, skromni engleski seljak koji je doživeo 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio surutku svaki dan.

Sastav i lekovitost surute

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1 % belančevine i preko 93 % vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Samo 26 kalorija sadrži sto grama surutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji obezbeđuje organizmu aminokiselinu zvanu BCAA.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protuupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina.

Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnjačom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebalo da bude deo vašeg jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbežan deo ishrane svakog sportiste pa konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje.

Narodni lek za probavu

Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad.

Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva.

Ovaj stari narodni lek može značajno da pomogne kod:

– hroničnog umora i stresa – debljine i prejedanja – visokog pritiska – pada imuniteta – želučanih tegoba – bolesti jetre – kandide – čišćenja organizma od toksina

Priprema i primena surutke

Najbolja stvar kod surutke jeste u tome da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti na tržnicama ili u trgovinama eko-hrane ili je pak nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu “pumpane” hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.

Zato što ima diueretička svojstva,preporučuje se da se pije umereno, ali možete da je popijete tri puta dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Ako imate probavne smetnje, samo promešajte sirutku u čaši vode i popijte pre svakog obroka.

Surutku osim za lečenje možete da koristite za negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Dnevno.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.