LEKARI UMESTO LEKOVA POČELI DA PREPISUJU OVE BILJKE: Učinak na pacijente je bio ČUDOTVORAN
Kućne biljke oplemenjuju život, Foto: Profimedia

EKSPERIMENT U MANČESTERU

LEKARI UMESTO LEKOVA POČELI DA PREPISUJU OVE BILJKE: Učinak na pacijente je bio ČUDOTVORAN

Ova ideja zasnovana je činjenici da boravak među zelenilom poboljšava raspoloženje

Objavljeno:

Sobne biljke ne samo da prečišćavaju vazduh i pomažu da prostor liči na pravi dom, već pomažu i kod depresije i anksioznosti.

Šta biste rekli kada bi vam lekar umesto leka za depresiju i anksioznost prepisao sobne biljke? Upravo to počeli su da rade lekari u Mančesteru – propisuju sobne biljke kao pomoć kod anksioznosti, depresije i usamljenosti.

Ideja je da pacijenti uzmu začinsko bilje, povrće u saksiji ili cveće, brinu o njemu, a zatim ga vrate kako bi bilo zasađeno u zajedničku baštu. Na ovaj način pacijenti imaju šansu da se i nakon toga pridruže održavanju biljaka i zajedničkim društvenim aktivnostima.

Ova ideja zasnovana je činjenici da boravak među zelenilom poboljšava raspoloženje, ali pošto su i lekari svesni da u urbanim sredinama nemaju svi u blizini zelenilo, pacijentima propisuju sobne biljke.

-Imati nešto o čemu ćete da brinete je sjajno, posebno za one koji nemaju baštu i ne mogu da imaju kućne ljubimce. Biljka postaje razlog zbog kojeg se oni vraćaju i uključuju u aktivnosti u našoj bašti i sklapaju nova prijateljstva- kaže Augusta Vord iz bolnice u Mančesteru.

-Video sam kako se naši pacijenti opuštaju u bašti, a to ih onda motiviše i da se uključe u druge aktivnosti poput sakupljanja smeća, što je korisno celoj zajednici- kaže dr Filipa Džejms.

-Mnogo je dokaza da boravak od oko dva sata nedeljno u prirodi, među zelenilom, poboljšava raspoloženje, ima dobre efekte na fizičko, mentalno i emocionalno stanje- ističe dr Rut Bromli.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.