POMEŠAJTE SO I ŠEĆER I UZIMAJTE PRE SPAVANJA: Ova mešavina je lek za učestali problem
Isprobajte ovaj trik, Foto: Printscreen

naspavajte se

POMEŠAJTE SO I ŠEĆER I UZIMAJTE PRE SPAVANJA: Ova mešavina je lek za učestali problem

Posebnu ulogu za ljudsko zdravlje ima kombinacija šećera i soli

Objavljeno:

So, kao i šećer, ne preporučuju se u većim količinama upravo zbog svoje potecijalne štetnosti za zdravlje, no to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana.

Posebnu ulogu za ljudsko zdravlje ima kombinacija šećera i soli, objašnjava Met Ston, američki zdravstveni istraživač i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.

Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija u odgovarajućem omjeru može priuštiti ono što im je u tom trenutku nužno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

Šećer i so deluju kao “baterije” za ćelije: glukoza osigurava direktan dotok goriva u mitohondrijima, a ravnoteža natrijum u međućelijske tečnosti omogućuje pravilno stanično disanje i proizvodnju energije.

Ove obe hranjive tvari su snažni prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizira telu da zatvori proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini vas budnima noću. So je takođe kritična u održavanju homeostatskog stanja u kojem adrenalin ne leti van kontrole.

foto: Profimedia

Dakle, ako se možete setiti da pomoću ova 2 hranjiva sastojka možete koristiti kao terapijske alate za upravljanje stresom, oni vam se stvarno ne bi trebali činiti nezdravim ili zastrašujućim.

I ne, šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. To je potpuni mit (proguglati!). Kada se koristi kao terapijski prehrambeni alat na ovaj način, ima upravo suprotan učinak.

Dakle, ako ste među onima koji se često bude, posebno između 2 i 4 sata ujutro osećajući kako adrenalin cirkuliše telom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcionisanju ormona stresa, objašnjava Met Ston.

Kako napraviti Uspavljujući prah?

Razmera soli i šećera prema Met Ston treba biti 1:5.

Najbolje je koristiti nerafinisanu morsku (ili himalaysku) sol i kvalitetni sirovi smeđi šečer tipa rapadura ili muscovado. Ako nemate to, poslužiće i obična so i šećer.

Pomešajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati.

Pred spavanje (ili u noći kad se probudite), protresite bočicu i kašičicom (ili prstima) pod jezik stavite, poput leka, mali prstohvat te mešavine soli i šećera da se lagano otopi.

Stone ovo naziva “magičnim prahom za spavanje” i poput leka, ovaj čarobni prah poštedjet će vas nesanice!

Probajte i vi!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/hayat.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.