INFARKT, TROVANJE, GUŠENJE, ALERGIJA: Ovo su načini da SAMI SEBI SPASITE ŽIVOT u kritičnim situacijama!
Naučite prvu pomoć, Foto: Profimedia

dobro je znati

INFARKT, TROVANJE, GUŠENJE, ALERGIJA: Ovo su načini da SAMI SEBI SPASITE ŽIVOT u kritičnim situacijama!

Kada nema nikog da pomogne, ovo morate da uradite!

Objavljeno: 19.08.2019. 15:43h
  • 2

Dogodilo vam se ono najgore, a nikoga nema u blizini da vam pomogne?

Osim što biste trebalo što pre da nazovete hitnu pomoć, evo što još možete učiniti u hitnim i po život opasnim situacijama kada se možete osloniti samo na sebe.

1. Gušenje

Nađete li se u sitaciji da se gušite, a niko vam ne može pomoći – pomozite sebi sami. Naime, ono što možete učiniti jest sami na sebi izvesti Hajmlihov zahvat. Brzo pronađite sto, radnu ploču u kuhinji ili neki drugi sličan komad nameštaja te usmerite gornji, mekani deo trbuha (odmah ispod rebara) na vrh stola ili rub radne ploče. Potisnite prema gore i prema unutra i tako šest puta zaredom. Ukoliko ni nakon šest pokušaja ne možete disati, ponovo nazovite hitnu!

2. Srčani udar

Osećate li bol i pritisak u grudnom košu koja se može širiti i na levu ruku (ali ne mora!), ne možete do vazduha ili vas je obuzeo snažan osećaj propasti, moguće je da se radi o srčanom udaru. (Žene češće imaju netipične simptome, poput jakog umora, mučnine, gorušice i jakog znojenja.) Nazovite hitnu i popijte 325 miligrama aspirina bez zaštitnog filma jer takav će se brže razgraditi i dospeti u krvotok.

- Dok čekate pomoć legnite jer će tako vaše srce biti pod najmanjim opterećenjem. Čini li vam se da ćete se onesvestiti, pokušajte se prisiliti na duboki kašalj. Duboki kašalj menja pritisak u grudnom košu i može imati sličan učinak kao masaža srca. Ponekad se dogodi da vrati srce u normalan ritam - savetuju stručnjaci.

foto: Profimedia

3. Otrovanje

Najčešći razlog otrovanja zbog kojeg ljudi zovu broj hitne službe jest namerno ili slučajno prekomerno uzimanje lekova (na vrhu liste su lekovi protiv bolova, za spavanje i antidepresivi) te opasna izloženost sredstvima za čišćenje.

Nezavisno o tome koliko ste bili izloženi štetnom delovanju, nazovite Centar za kontrolu otrovanja pre nego bilo šta  preduzmete.

Nemojte na silu povraćati, niti na svoju ruku uzimati lekove koji izazivaju povraćanje jer biste pod njihovim delovanjem mogli povraćati satima. Osim toga, ako ste popili nešto što sadrži kiselinu ili drugu tvar koja vam je na putu do želuca oštetila grlo i jednjak, isto će se dogoditi kad usjed povraćanja ponovo prođe tim putem.

Ugljen monoksid smrtonosan je plin bez boje i mirisa, koji svake godine uzme nekoliko života. Ugradite detektore koji će vam signalizirati moguću pojavu ovog plina u vašem domu.

U slučaju udisanja otrovnih supstanci, što pre se udaljite iz kontaminiranog prostora. Ukoliko je otrov završio na vašoj koži, isperite ga i zovite u Centar za kontrolu otrovanja gde ćete dobiti dalja upustva od stručnjaka.

4. Obilno krvarenje

Krv lipti iz vaše rane i vas sve više obuzima strah. Zdravom rukom, peškitom, gazom ili bilo kojom tkaninom koja vam je pri ruci, snažno pritisnite ranu i održavajte pritisak dok krvarenje ne prestane. Ni u kom slučaju nemojte koristiti pribor za podvezivanje.

- Ukoliko se rana nalazi na bedrenom području, pritisnete li je rukom ili tkaninom vi ćete naprosto zatvoriti krvnu žilu iz koje teče krv. Međutim, podvežete li ranu zaustavićete protok krvi kroz sve krvne žile na tom mestu zbog čega možete izgubiti nogu - upozoravaju stručnjaci.

Jedini slučaj u kojem je opravdano podvezivati ranu jest kada sa sigurnošću možete da utvrdite da delu ekstremiteta ispod rane više nema spasa (na primer, ako osoba u nesreći izgubi prst, ruku ili nogu...)

5. Alergijska reakcija

Ubod pčele, alergeni u nekim namirnicama ili lekovi mogu biti smrtonosni čak i za ljude koji misle da nisu alergični. Simptomi uključuju svrab na jednom mestu ili po cijelom telu, ponekad praćen osipom, naticanjem, a u težim slučajevima – naticanjem dišnih putova – što može ugroziti disanje. Ukoliko znate da ste alergični, sa svojim lekarom morate napraviti plan šta učiniti u slučaju nužde, a on će vam sigurno prepisati lek koji ćete uzeti ako bude potrebno.

Čak i ako nemate ozbiljnu alergiju, budite spremni za moguću iznenadnu alergijsku reakciju na način da sa sobom uvek imate tableta najjačeg dostupnog antihistaminika. Brzo delujuće tablete počeće se boriti protiv alergijske reakcije dok čekate da stigne pomoć. Ali budući da vas antihistaminici mogu uspavati, nemojte se sami voziti u ambulantu hitne pomoći.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media