OČI VAS PEKU, SVRBE, CRVENE? Proverite da nemate OVAJ SINDROM!
Plavo svetlo prodire sve do retine u zadnjem delu oka i rasipa se lakše nego drugi vidljivi zraci spektra, Foto: Profimedia

efikasno rešenje

OČI VAS PEKU, SVRBE, CRVENE? Proverite da nemate OVAJ SINDROM!

Koristite naočare za kompjuter koje, pored antirefleks sloja, imaju i zaštitu od plavog svetla i na taj način ćete sprečiti naprezanje očiju

Objavljeno:

Koristite kompjuter ili mobilni više od tri sata dnevno? Vrlo je moguće da imate neki od simptoma onoga što se zove sindrom kompjuterskog vida. Najčešće tegobe su glavobolja, zamagljen vid, crvenilo i svrab očiju, kao i problemi sa spavanjem ukoliko kompjuter ili mobilni telefon koristite pred spavanje.

Koliko su ovi problemi česti, govori činjenica da 70-75 odsto ljudi koji se svakodnevno služe kompjuterom imaju neki od simptoma.

Konkretni razlozi za nastanak ovih tegoba su: teže fokusiranje na elektronski ekran, odsjaj, tri puta manje trepćemo dok gledamo u ekran, pa se oči isušuju i, najbitniji razlog, veštačko plavo svetlo koje emituju ekrani izuzetno nepovoljno utiče na oči, san i na zdravlje uopšte.

Plavo svetlo prodire sve do retine u zadnjem delu oka i rasipa se lakše nego drugi vidljivi zraci spektra, pa se oči lako zamaraju i gube fokus. Ako tome dodamo odsjaj ekrana, loše osvetljenje i kontrast, gotovo je nemoguće izbeći neke od spomenutih problema.

Mere prevencije

Postavite monitor na udaljenost jednaku dužini vaše ruke, tačno ispred vas, a ne sa strane, centar monitora treba da bude ispod nivoa očiju. Neka kompjuter nikada ne bude jedini ni najjači izvor svetlosti u prostoriji

- Redovno trepćite – na svakih pola sata trepnite desetak puta polako da bi se oči navlažile. Takođe, koristite kapi za oči (bez konzervansa).

- Vežba 20-20-20 – Na svakih 20 minuta 20 sekundi fokusirajte neki predmet na udaljenosti od šest metara (vežba će umanjiti naprezanje oka pri radu na blizinu).

- Koristite naočare za kompjuter koje, pored antirefleks sloja, imaju i zaštitu od plavog svetla i na taj način ćete sprečiti naprezanje očiju, nastanak glavobolja i poboljšaćete san.

Bonus video

(Espreso.co.rs/žena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.