OVA BILJKA JE SKRIVENI IZVOR ZDRAVLJA I VITAMINA: Raste pored puta, mnogi je čupaju, a ne znaju koliko je LEKOVITA
Biljka tušt, Foto: Instagram / vita.rs

ODLIČNA ZA ORGANIZAM

OVA BILJKA JE SKRIVENI IZVOR ZDRAVLJA I VITAMINA: Raste pored puta, mnogi je čupaju, a ne znaju koliko je LEKOVITA

I dok je većina čupa jer narušava estetiku, oni malobrojni znaju da je tušt, poznat i kao tušanj ili portulak, zapravo lekovita i hranljiva vrsta korova

Objavljeno:

Iznenađujuće je koliko malo zapravo znamo o hrani koju jedemo, a još je čudnije koliko smo toga sebi uskratili od brojnih biljnih plodova koji mogu da budu pravo osveženje u našoj kuhinji, i to ne samo u gastronomskom smislu, već i kada je reč o celokupnom stanju našeg organizma.

Jedna od nepravedno zapostavljenih, a svakako dragocenih biljaka jeste tušt, samonikla korenska biljka koja raste gotovo svuda u celoj našoj zemlji, čak i uz ulicu i trotoare. I dok je većina čupa jer narušava estetiku, oni malobrojni znaju da je tušt, poznat i kao tušanj ili portulak, zapravo lekovita i hranljiva vrsta korova.

- Iako je korov i raste svuda (u baštama, na livadama, u dvorištima, pa čak i na trotoarima), tušt je u stvari lekovita biljka, bogata nutrijentima i povoljno utiče na organizam. Još jedna prednost svih "korova" i samoniklih biljaka je ta što se ne tretiraju pesticidima pa su samim tim zdraviji za nas za razliku od klasičnog zeleniša iz prodavnice - objašnjava sertifikovani holistički nutricionista Katja Jakovljeva.

- Ovaj korov bogat je omega-3 kiselinama (sadrži najviše omega-3 od zelenog lisnatog povrća), vitaminima A, B, C i E, a od minerala kalcijumom, kalijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom, fosforom i manganom. Tušt je poznat po tome što smanjuje holesterol u krvi, a povoljno utiče i na digestivni i urinarni sistem i na kožu. Posebno se preporučuje dijabetičarima, jer smanjuje glukozu i trigliceride u krvi - dodaje Jakovljeva, koja je inaće i autor bloga o zdravoj ishrani "Vita.rs".

U narodnoj medicini tušt je poznat kao blagoslovljeno povrće i rado ga od davnina koriste kao dijuretik, ali i sredstvo za mršavljenje. Takođe, prilikom spoljne primene može da pomogne kod isceljenja rana, psorijaze i mehura.

No, vratimo se na gastronomski značaj ove zelene biljke.

-Tušt ima blago kiselkasti ukus i odličan je za dodavanje u salate, smuti ili u glavna jela. Neki prave od njega pljeskavice i dodaju u supe - ističe sagovornica Blic žene, a otkrila je i jednostavan recept za salatu od tušta.

?Ovo je tušt, biljka koju često objavljujem u stories i koju redovno dodajem u ishranu.? Zašto je dobar? Iako je korov i raste svuda (u baštama, na livadama, u dvorištima, pa čak i na trotoarima), tušt je u stvari lekovita biljka, bogata nutrijentima i povoljno utiče na organizam. Još jedna prednost svih "korova" i samoniklih biljaka je ta što se ne tretiraju pesticidima pa su samim tim zdraviji za nas za razliku od klasičnog zeleniša iz prodavnice. Tušt ima blago kiselkasti ukus i odličan je za dodavanje u salate, smuti ili u glavna jela. Neki prave od njega pljeskavice i dodaju u supe. To još nisam probala, volim ga u svežem obliku. Ovaj “korov” bogat je omega-3 kiselinama (sadrži najviše omega-3 od zelenog lisnatog povrća), vitaminima A, B, C i E, a od minerala kalcijumom, kalijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom, fosforom i manganom. Tušt je poznat po tome što smanjuje holesterol u krvi, a povoljno utiče i na digestivni i urinarni sistem i na kožu. Posebno se preporučuje diabetičarima, jer smanjuje glukozu i trigliceride u krvi. Ako sam van Beograda, ponekad ga naberem, a inače ga kupujem na Kalenić pijaci (tezga 420). Ako imate svoju baštu, vredi zasaditi ovu korisnu biljku, jer brzo i lako raste i ne zahteva neku brigu oko održavanja. Primetila sam da tušt često raste u zemlji gde ima peska. Sledeći put kada šetate gradom, gledajte dole, sigurno ćete negde primetiti ovu samoniklu biljku.? Da li jedete tušt i na koji način? . ?P.S.: u sledećem postu ću vam ispričati za još jednu samoniklu biljku, a to je štir.? . . . #vitars #tust #tušt #samoniklobilje #purslane #bilje #gogreen #vegan #zdravahrana #zdravlje #plantfood #plants

A post shared by vita.rs (@vita.rs) on

U duboki tiganj sipajte čašu vode i dodajte jedan čen sitno naseckanog belog luka. Kada voda provri, dodajte vezu opranog tušta (ne treba da se secka), poklopite i dinstajte 6-7 minuta. Procedite vodu. Dodajte so, biber, maslinovo ulje i promešajte. Po želji služite uz sir (beli mladi sir ili parmezan).

Tušt možete i sami uzgajati, s obzirom da gotovo da ne zahteva nikakav trud i brigu. Ako, pak, niste u mogućnosti da ga posadite, možete ga slobodno nabrati tamo gde je priroda čista.

- Ako sam van Beograda, ponekad ga naberem, a inače ga kupujem na pijaci. Ako imate svoju baštu, vredi zasaditi ovu korisnu biljku, jer brzo i lako raste i ne zahteva neku brigu oko održavanja. Primetila sam da tušt često raste u zemlji gde ima peska. Sledeći put kada šetate gradom, gledajte dole, sigurno ćete negde primetiti ovu samoniklu biljku - zaključuje Katja Jakovljeva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.