PROVERITE ODMAH: Ovo su najraniji znakovi da OPAKA BOLEST raste u vašem telu! MNOGI IH ZANEMARUJU
Ilustarcija, Pacijent oboleo od karcinoma, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME

PROVERITE ODMAH: Ovo su najraniji znakovi da OPAKA BOLEST raste u vašem telu! MNOGI IH ZANEMARUJU

Epitelne ćeije su rasprostranjene u čitavom telu tako da karcinom može da se javi u mnogim organima

Objavljeno: 13.08.2019. 19:01h
  • 3

Karcinom nekog organa nije isto što i rak nekog organa, iako je kod mnogih organa karcinom najčešća vrsta raka (zloćudne novotvorine, zloćudnog tumora) koja zahvata neki organa.

Epitelne ćeije su rasprostranjene u čitavom telu tako da karcinom može da se javi u mnogim organima. Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu i što se ranije otkrije, veće su šanse da se izleči. Upravo zbog toga ne bi trebalo da se oslanjate samo na rutinske testove, već i da slušate svoje telo.

Jedan od prvih znakova raka pluća može da se primeti kod pacijenata koji imaju problema sa disanjem. Često krvarenje iz nosa ili pojava masnica ukazuje da se nešto loše dešava sa trombocitima i crvenim krvnim zrncima, što može da bude znak leukemije. Vremenom ćelije uništavaju crvena krva zrnca, što narušava sposobnost krvi da prenosi kiseonik.

Mnoge vrste raka, uključujući leukemiju i tumor pluća, mogu da izazovu simptome koji imitiraju jak kašalj ili bronhitis. Oboleli pacijenti su rekli da su imali bol u grudima koji se protezao od ramena do šaka. Ako osetite da ste neprestano umorni bez razloga, posavetujte se sa doktorom.

Ovi znakovi mogu da ukazuju na leukemiju, rak krvnih zrnaca koji se javlja u koštanoj srži. Leukemija izaziva abnormalni porast belih krvnih zrnaca, što slabi telo i smanjuje sposobnost tela da se bori protiv infekcija.

Mnoge žene su rekle da je ovo simptom endometrijuma ili raka materice. Ako imate teške menstrualne cikluse, zakažite ultrazvuk. Ovo ukazuje na promene u limfnom sistemu, što može da bude znak raka. Pacijenti sa rakom pluća primetili su pojavu nadutosti, otoka ili crvenila na licu.

Tumori na plućima obično blokiraju krvne sudove u grudima, sprečavajući da krv slobodno teče od glave i lica. Postoje različite vrste raka – melanoma, bazocelularni i planocelularni karcinom – zbog čega bi trebalo da budete na oprezu i proverite zdravlje ako imate čudne izrasline po telu.

Žene koje imaju rak jajnika rekle su da su imale neobjašnjivo nadimanje koje se pojavljivalo iznenada i trajalo dugo. Rektalno krvarenje ili krv u stolici najčešće su rezultat kolorektalnog raka. Krv tokom vršenja nužde je razlog da se obratite doktoru i zakažete kolonoskopiju. Grčevi u stomaku ili uznemireni stomak mogu da ukazuju na rak debelog creva.

Ovo takođe može da ukazuje na rak jajnika, žene su rekle da nemaju apetit i da ne mogu da jedu, čak i kada nisu jele duže vreme. Bol u karlici ili stomaku ne treba da se meša sa nadutošću i predstavlja rak jajnika.

Takođe, može da označava leukemiju zbog uvećane slezine. Gubitak kilograma je rani znak raka debelog creva i problema sa varenjem. Ovaj rak može da se proširi na jetru, što utiče na apetit i mogućnost da se telo oslobodi štetnih materija i otpada. Problemi sa gutanjem su u uzajamnoj vezi sa jednjakom ili rakom grla i ponekad su rani znak raka pluća, takođe.

Jedna od najupečatljivijih promena koje žene primete pre raka grudi su promene na bradavicama. One postaju spljoštene, obrnute ili okrenute u stranu. Crvene, bolne ili otečene dojke mogu da ukazuje na upalu i rak dojke. Obratite se lekaru ako imate bilo kakve promene na grudima.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media