MNOGI NE ZNAJU DA BOLUJU OD RAKA JAJNIKA! Ovo su 4 rana SIMPTOMA koje svaka žena MORA DA ZNA!
Bol u jajnicima, Foto: Profimedia

javite se lekaru!

MNOGI NE ZNAJU DA BOLUJU OD RAKA JAJNIKA! Ovo su 4 rana SIMPTOMA koje svaka žena MORA DA ZNA!

Rak jajnika nastaje kada ćelije jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore!

Objavljeno: 12.08.2019. 19:49h
  • 6

Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven rengenom.

Iako je najčešći kod žena u menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena ut tridesetim i četrdesetim godinama, možda čak i mlađim.

Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje telo i redovno posećujte svog lekara.

Stvar je u tome da rak jajnika ne ćuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog creva).

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada delovati…

Četiti simptoma koja mogu biti znakovi raka jajnika:

Uporna nadutost

Ako primetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri nedelje, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vreme, javite se lekaru.

Bol u donjem delu stomaka

Razmislite o svim područjima bola. Moguće je da osećate menstrualne grčeve u donjem delu stomaka, prsnoj regiji, možda čak i na donjem delu leđa. Dok je ista bol za vreme menstruacije normalna, uporna bol koja vas prati i nakon menstuacije opet, duže od tri nedelje ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene pre menopauze jer menstrualne bolove mogu trajati duže nego inače.

Gubitak apetita / brzi osećaj sitosti

Ako primetite značajan pad vašeg apetita duže od tri nedelje, razgovarajte sa svojim lekarem. Iako to može biti znak celog niza želučanih problema, creva i crevnih problema, to takođe može značiti i rak jajnika.

Pojačana potreba za mokrenjem

Ako se nađete u poseti prijateljima, i bez obzira što niste unosili neku tečnost ili ste u redu jednu minut i hitno želite mokriti, možda imate rane faze raka jajnika.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media