OVOM HRANOM SE DECA NAJVIŠE GUŠE! Objavljen spisak NAJOPASNIJIH NAMIRNICA, na vrhu je jedna koju svaki dan jedemo!
Pogledajte šta je najopasnije za dete, Foto: Profimedia

upozorenje roditeljima

OVOM HRANOM SE DECA NAJVIŠE GUŠE! Objavljen spisak NAJOPASNIJIH NAMIRNICA, na vrhu je jedna koju svaki dan jedemo!

Evropska agencija za sigurnost hrane ove nedelje sastavila je popis najopasnijih namirnica za malu decu

Objavljeno: 15:02h

Prema mišljenju stručnjaka za zdravlje i sigurnost, jedan je brzi i jednostavni obrok koji roditelji rado serviraju odgovoran za čak jedan od šest slučajeva gušenja kod male dece.

Naime, Evropska agencija za sigurnost hrane ove nedelje sastavila je popis najopasnijih namirnica za malu decu, a na samom se vrhu nalazi hot dog, odnosno viršla.

Stručnjaci zato upozoravaju, ako maloj deci poslužujete viršle, obavezno ih pre ogulite, odnosno maknete s njih kožicu i naseckate ih na manje komadiće.

Upravo je hot dog, odnosno viršle u njima, uzrok 17 posto slučajeva gušenja kod manje dece. Nakon njih su tvrdi bombone, koje uzrokuju 10 posto slučajeva, grožđe s devet posto, i orasi s osam.

Viršle su najopasnije za decu
Viršle su najopasnije za decu foto: Stock

Ostale namirnice koje mogu predstavljati opasnost od gušenja su kokice, beli hleb, krekeri ili kolači od riže, semenke, komadići sira, sirovo povrće, žvakaće gume, marshmallows, piletina s kostima i voće kao što su jabuke, narandže, trešnje i lubenice.

U proseku samo u Velikoj Britaniji 351 osoba umre od gušenja svake godine, a još ih na stotine završi u bolnici na lečenju. Od toga je godišnje 40 dece mlađe od pet godina.

Britanska nacionalna zdravstvena služba savetuje da se deci uvede čvrsta hrana negde u dobi od šest meseci, međutim ističu kako je decu potrebno stalno nadzirati kad jedu,kako bismo bili sigurni da pravilno žvaču i gutaju.

Naime, dušnik je kod malog deteta otprilike veličine slamke, a sve što je veće od toga lako može zapeti u njemu i uzrokovati gušenje.

Zvaničnica Agencije za sigurnost hrane kaže:

- Gušenje je nešto što se može sprečiti, a najvažnije je biti svestan veličine predmeta koji se nalaze u blizini deteta jer je vrlo verovatno da će malo dete sve što mu je nadohvat ruke staviti u usta.

Dodaje i kako je, osim potencijalnih rizika, važno da roditelji znaju kako pomoći jetetu koje se guši, te napominje da je video hitne službe St Džons bolnice relevantan pokazatelj kako treba reagovati, zbog čega je od 2015. jedan od najgledanijih videa o sigurnosti dece.

Video traje samo 40 sekundi, a pokazuje kako roditelj može detetu spasiti život pre dolaska Hitne, piše Mirror.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.