OVO SE DOGAĐA U ORGANIZMU KADA PRESTANEMO DA JEDEMO UGLJENE HIDRATE: Uopšte nije prijatno!
Namernice koje sadrže dosta ugljenih hidrata, Foto: Profimedia

česti savet

OVO SE DOGAĐA U ORGANIZMU KADA PRESTANEMO DA JEDEMO UGLJENE HIDRATE: Uopšte nije prijatno!

Potpuno izbacivanje namirnica koje sadrže ugljene hidrate iz ishrane ne samo da je lakomisleno, već može biti i opasno za naše zdravlje.

Objavljeno:

Mnogi od nas, u trenutku kada čuju reč ugljeni hidrati, odmah pomisle na svu hranu koju ne bi smeli jesti kao što su beli hleb, rafinirane žitarice, testenina, krompir...

S obzirom na to da ishrana koja sadrži puno ugljenohidrata može povećati rizik od bolesti kao što su gojaznost i dijabetes, možemo razumeti ako ste odlučili iz ishrane u potpunosti izbaciti ugljene hidrate. Problem je u tome što to nije do kraja dobra ideja. Telu su potrebni ugljeni hidrati kako bi funkcionisalo. Prema dijetetičarki i nutricionistkinji Bridžet Murfi iz Bolničkog centra Langon kod Univerziteta u Nju Jorku, trebalo da unosite između 200 i 400 grama ugljenih hidrata na dan.

Ako vas je potrebno uveriti da ugljeni hidrati mogu biti dobri za vas, donosimo vam osam ne tako ugodnih stvari koje se mogu dogoditi vašem telu ako ne jedete dovoljno ugljenohidrata.

1. Zadah bi vam se mogao pogoršati

Poznato je da dijete s malo ugljenih hidrata uzrokuju loš zadah. To se događa jer telo počinje da proizvodi ketone kada mu oduzmete njegov preferirani izvor energije - glukozu.

2. Usta će vam se sušiti

Ketoni vam mogu isušiti usta i bićete žedni. Rehidracija vodom može pomoći, ali nije uvek najlakše i najjednostavnije rešenje.

3. Verovatno ćete se osećati iscrpljeno

Ugljenohidrati daju telu gorivo koje mu je potrebno. Ako smanjite količinu goriva u telu, vaše telo mora napornije raditi kako bi izdržalo dnevne napore. Zbog tih dodatnih napora i nedostatka goriva, osećate se umornije. Smanjenje unosa ugljenohidrata može uzrokovati i pad visine šećera u krvi što može doprineti manjku energije.

4. Može vam pozliti

Od nedovoljnog unosa ugljenohidrata te gubitka važnih nutrijenata kroz urin može vam pozliti.

5. Verovatno ćete iskusiti zatvor

Mnogi ugljeni hidrati, kao celovite žitarice, voće i povrće odličan su izvor vlakana. U nedostatku ugljenohidrata, a time i vlakana, može nastupiti zatvor.

6. Vaši će se bubrezi jako mučiti

I u ovom slučaju problem leži u ketonima. Oni su jako kiseli, a ako u telo puštate puno ketona i ono će postati kiselo. To može dovesti do bubrežnog kamenca, a može čak dovesti i do gubitka koštane mase.

7. Češće ćete impulsivno jesti

- Kada smo umorni, pod stresom ili samo jako gladni, naše telo zahteva šećer jer brzo deluje i relativno lako je do njega doći - kaže Murfi. Znate da nije rešenje pojesti kutiju keksa, ali što više govorite sebi da nešto ne smete, više ćete to hteti.

8. Uopšteno gledano, biće vam tužno u životu

Zašto biste nabijali sebi toliki pritisak i stres u životu? Zašto se mučiti toliko oko jedne hranljive grupe? Osim ako vam lekar nije rekao da morate paziti na unos ugljenih hidrata, nemojte se toliko opterećivati.

I nemojte zaboraviti da je hrana nešto u čemu treba uživati. Ako opuštenije pristupite prehani osećaćete se bolje te ćete imati više vremena kako biste se mogli usresrediti na zdravije i razumnije tehnike gubitka kilograma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Živim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.