OVO SU NAMIRNICE KOJE SADRŽE NAJVIŠE MAGNEZIJUMA U SEBI: 10 ukusnih sastojaka za povećani unos važnog minerala!
Pogledajte koje namirnice imaju najviše magnezijuma (ilustracija), Foto: AP

ZDRAVA ISHRANA

OVO SU NAMIRNICE KOJE SADRŽE NAJVIŠE MAGNEZIJUMA U SEBI: 10 ukusnih sastojaka za povećani unos važnog minerala!

Kako biste povećali unos magnezija, uvedite ove namirnice na svoj tanjir

Objavljeno:

Jedan od najvažnijih minerala koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma je magnezijum.

Važan je za rad živčanog sistema i mišića. Ljudima ga često manjka, a glavni pokazatelji da ga nedostaje su grčevi u mišićima, tikovi i problemi sa spavanjem.

Kako biste povećali unos magnezija, uvedite ove namirnice na svoj tanjir.

1. Brokoli

U 100 grama kuvanog brokolija nalazi se 27 miligram magnezijuma. Najviše hranjivih tvari iz brokolija možete dobiti ako ju jedete sirovi ili kuvani na pari.

2. Semenke suncokreta

U 100 grama semenki suncokreta nalazi se 325 miligrama magnezijuma. Semenke suncokreta su odličan izvor kalcijuma i polinezasićenih masti koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola u krvi. Semenke suncokreta jedite kao grickalice, ali birajte one bez soli. Pokušajte nabaviti sirove pa ih samo prepržite pa njima dodatno začinite salatu.

Semenke suncokreta su jako zdrave
Semenke suncokreta su jako zdrave foto: Profimedia

3. Semenke sesama

U 100 grama prženih semenki sesama nalazi se 351 miligram magnezijuma. Semenke sezama su osim magnezijuma i dobar izvor gvožđa i vitamina B6.

4. Semenke bundeve

U 100 grama semenki bundeve nalazi se 550 miligrama magnezijuma. Dobar su izvor i vlakana, mononezasićenih masnoća dobrih za srce i proteina. Zbog vlakana i proteina semenke bundeve dobri su za one koji žele da smršaju.. Naime, oni mogu biti odlična grickalica. Pripremite ih tako da ih pržite u tiganju dok ne poprime zlatnosmeđu boju i ne počnu pucati. To će trajati oko četiri minute pa ih premestite na papir za pečenje.

5. Semenke lana

U 100 grama celovitih semenki lana nalazi se 392 miligrama magnezijuma. Semenke lana odlične su u jogurtu, a to je doručak koji je zdrav za srce. Osim toga, samo kašičica semenki lana sadrži više od polovine dnevno preporučenog unosa omega 3 masnih kiselina, a sadrže i vlakna i antioksidante. Osim u jogurt, možete ih staviti i u smoothie. Pre konzumacije važno ih je samleti jer će inače samo 'proći' kroz organizam, a da ih ne svarite te neće biti nikakve koristi od njih.

6. Bademi

U 100 grama badema nalazi se 150 miligrama magnezijuma. Bogati su i vitaminom E, antioksidantom koji održava imunitet i pomaže u održavanju zdravlja očiju. Sadrže i proteine koji ljude čine sitima i pomažu kod mršavljenja te omega 3 masnim kiselinama dobrima za srce. Jedite ih same za užinu ili ih dodajte u salatu.

Bademi su bogati magnezijumom
Bademi su bogati magnezijumom foto: Profimedia

7. Indijski oraščić

U 30 grama indijskih oraščića nalazi se 89 miligrama magnezijuma. Jedno serviranje indijskih oraščića pruža gotovo 10 posto preporučenog dnevnog unosa gvožđa. Isto tako, dobar su izvor folne kiseline i vitamina K.

8. Banane

Jedna banana sadrži 22 miligrama magnezijuma. Banane koje su još malo zelene jedan su od najboljih izvora otpornog skroba, zdravog ugljeno hidrata koji vas čini sitima i ubrzava metabolizam. U bananama ima i kalijuma, elektrolita koji pomaže u snižavanju krvnog prtiska. Od njih možete napraviti smoothie, dodati ju zobenoj kaši, staviti na tost namazan maslacem i još mnogo toga. Ukusne su i u salati.

9. Grašak

U 100 grama graška nalazi se 33 miligrama magnezijuma. Grašak je i dobar izvor belančevina, kalija i vitamina A. Dodajte ga salati, pripremite kao juhu, rizi-bizi ili dodajte testenini.

10. Tofu

U 100 grama tofua nalazi se 30 miligrama magnezijuma. Neutralan je i poprimiti će ukus bilo koje hrane u kojoj ga kuvate, tako da se s s njim mogu praviti slana i slatka jela. Postoji beli, dimljeni, dimljeni s dodacima i grill tofu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.