ZAŠTITITE SE OD RAKA CREVA: Naučnici tvrde da je dovoljno da tri puta nedeljno konzumirate OVU HRANU
Zašitite svoja creva, Foto: Shutterstock

ishrana

ZAŠTITITE SE OD RAKA CREVA: Naučnici tvrde da je dovoljno da tri puta nedeljno konzumirate OVU HRANU

Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja po kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo, te smanjuje rizik od razvoja raka creva.

Objavljeno:

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tomu koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše Independent.

Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe triput nedeljno smanjuje opasnost od razvoja raka creva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama nedeljno.

Istodobno je kod osoba koje nedeljno jedu 123,9 g masne ribe, poput lososa i srdela, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka creva. Prosečnu porciju ribe čini oko 100 g. Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a finamsirao ju je Svetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi pridoneti jačanju svesti o važnosti ishrane u sprečavanju razvoja raku creva. Dr. Mark Gunter, voditelj istraživanja iz IARC-a kazao je da rezultati pokazuju kako bi konzumaciju ribe trebalo postoji kao deo zdrave ishrane.

Dr. Ana Diaz Font, voditeljka odeljenja za finansiranje istraživanja u WCRF-u kaže: - Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja po kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo, te smanjuje rizik od razvoja raka creva. -

Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u potpunosti poznati, ali da su po jednoj teoriji - specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za ovaj protektivni učinak kroz njihova protuupalna svojstva. -

Lisa Wajld, direktorka odeljenja za istraživanja i vanjske poslove firme Bowel Cancer UK, pozdravila je rezultate studije te pozvala na dalja istraživanja.

-Jednostavne promene u načinu života mogu biti vrlo korisne pa i spasiti živote. Vrlo je važno u ishranu uključiti integralne žitarice, vlaknastu hranu i ribu, voditi računa o zdravoj telesnoj težini, baviti se umerenim fizičkim aktivnostima, izbegavati prerađene mesne proizvode i ograničiti unos crvenog mesa u organizam. Sve to čini veliku razliku za svakog pojedinca - rekla je.

Rak creva po učestalosti je četvrti najčešći rak u Velikoj Britaniji, te od svih karcinoma ima drugi najviši postotak smrtnosti pacijenata, podsjetila je Wajld.

Po podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog creva u toj zemlji je drugi najčešći oblik raka kod muškaraca (iza raka pluća) i kod žena (iza raka dojke).

Rak debelog creva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Od ukupnog broja dijagnostikovanih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva u muškaraca i 13-14 posto slučajeva u žena. Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.