NAJOTROVNIJE VOĆE I POVRĆE U SRBIJI SE PRSKA SA 17 VRSTA PESTICIDA! Većinu toga OBOŽAVAMO I STALNO JEDEMO
Ilustracija, voće i povrće na pijacama, Foto: Dado Đilas

važno znati

NAJOTROVNIJE VOĆE I POVRĆE U SRBIJI SE PRSKA SA 17 VRSTA PESTICIDA! Većinu toga OBOŽAVAMO I STALNO JEDEMO

Rešte se pesticida u samo nekoliko koraka...

Objavljeno:

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u telu dece i odraslih. Međutim, ako samo dve sedmice ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu pada na nulu.

Da bi se smanjio rizik od raznih bolesti preporuka je da se izbegava kupovina ovog voća i povrća, osim ako nije organsko ili proizvedeno u vašoj bašti (jer vi znate koliko prskate voće i čime ga prskate.

1. Jagode

2. Jabuke

3. Nektarine

4. Breskve

5. Celer

6. Grožđe

7. Trešnje

8. Špinat

9. Paradajz

10. Čeri paradajz

11. Krastavac

12. Paprika babura

Testiranje pojedinih jagoda je pokazalo da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pesticida, dok su grožđe i paprike prskane sa 15 vrsta pesticida.

Ukoliko niste srećnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, šta da uradite?

Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali deo pesticida pa pojedinci koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari. Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo s vodom, to i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

U raznim ispitivanjima s uklanjanjem pesticidnog ostatka je dokazano da se raznim metodama može ukloniti ostatak pesticida za – 75%. Naravno nije se moguće rešiti svih 100 % jer pesticidi ulaze duboko unutra, ali i ovih 75% je odlično.

1. Najbolja opcija je naravno – jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja.

2. Ukoliko to nije moguće – probajte da nađete i kupite sveže i kvalitetno voće i povrće sa certifikatom eko (u Hrv.) odnosno bio.

3. Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na placu koji uzgajaju lokalno i beru sveže.

4. Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krompir i čeri paradjza.

5. Ok, kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni da li je prskano – i šta sad?

Idemo po redu:

Rešenje 1

1 kašika morske soli na jednu čašu vode. Namačite pola sata pa isperite.

Rešenje 2

Napravite rastvor 1: 4 od belog sirćeta i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Tako ćete neutralisati bakterije.

Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i videćete šta je sve izašlo.

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Slede 2 recepta za domaći sprej za uklanjanje pesticida:

Recept 1

1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda bikarbone, 1 čaša vode. Mešati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta. Isprati.

Recept 2

Čaša vode, kašičica belog sirćeta, 2 kašike sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta semenki grejpa (odličan prirodni antibiotik – opcija) – sve dobro promešajte.

Ulijte u sprej bocu i isprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak min. Isprati. Koru možete da ogulite ako tako želite.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.