ŽENE SU SVE ČEŠĆE NADUTE I STOMAK IM SE POVEĆAVA! Uzrok može biti KOBAN, prepoznajte SIMPTOME na vreme!
Stomak, ilustracija, Foto: Printscreen

prevencija!

ŽENE SU SVE ČEŠĆE NADUTE I STOMAK IM SE POVEĆAVA! Uzrok može biti KOBAN, prepoznajte SIMPTOME na vreme!

Ne igrajte se saovim!

Objavljeno: 27.07.2019. 13:28h
  • 4

Rak jajnika pogađa uglavnom žene u perimenopauzi i postmenopauzi, a često se naziva tihom bolešću zbog simptoma koji se pojavljuju tek u uznapredovalom stadijumu.

Rak jajnika je deveti rak koji se javlja kod žena. Postojanje tumora se često kasno utvrdi kada rak već metastazira na druge organe. Ako se prepozna na vreme, lečenje daje dobru prognozu.

Simptomi za otkrivanje tumora jajnika

- nadutost i gasovi

– neobjašnjiv osećaj sitosti

– bol u stomaku

– teškoće pri mokrenju

– bol u leđima i karlici

– oticanje stomaka

Većina žena koje su oboljele navode nadutost koja nestaje i pojavljuje se kroz duže razdoblje kao prvi simptom koji su osetile. Osim toga, neke žene nisu mogle jesti i nisu imale apetit nakon što već dugo nisu jele.

U lečenju je najbitnije rano otkrivanje simptoma. Rezultati lečenja su povoljniji u ranim stadijumima bolesti. Ako se rak otkrio tada, šanse za potpuno izlečenje su od 70-100%. U drugom stadijumu padaju na 50-70% pa do zadnjeg stadija na 10-20%. Posebno ako spadate u rizičnu grupu potrebni su vam česti ginekološki pregledi gde će lekar vaginalnim i ultrazvučnim testom postaviti moguću sumnju na rak jajnika.

Prevencija raka jajnika teško je odrediva, ali postoje neka pravila. U smislu sprečavanja pojave raka može se može preporučiti uzimanje oralnih kontraceptiva. Ženama koje imaju pozitivnu porodičnu amnezu i ne žele više rađati, ili su starije od 40 godina, mogu odstraniti jajnike kako bi sprečile mogući nastanak.

Ovaj lek ženama spašava život

Najnovija istraživanja su pokazala kako mala doza aspirina može smanjiti rizik od raka jajnika za četvrtinu.

Ovo istraživanje sprovedeno je na Harvardu, a učestvovalo je 205.000 žena. Istraživanje je pokazalo kako one koje su redovno uzimale četvrtinu doze leka imale su manje šanse da obole od raka.

Inače, aspirin se koristi kao lek protiv bolova još od vremena starih Egipćana koji su otkrili da on pomaže kod bolova na porođaju. Poslednjih godina naučnici su otkrili da ovaj jeftini lek ima mnogo širu primjenu. On razređuje krv i smanjuje upale i zbog toga može da se koristi u lečenju različitih bolesti.

Aspirin lekari prepisuju kako bi pacijentima smanjili probleme sa srcem jer sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Dokazano je da pomaže u smanjenju rizika od raka creva, a sada je sa Harvarda stigla potvrda da može da se koristi i u prevenciji raka jajnika.

Drugo istraživanje je pokazalo da lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen zapravo povećavaju rizik od raka jajnika. 10 tableta nedeljno nekoliko godina povećavaju rizik od raka jajnika za 19 posto.

Pre uzimanja aspirina, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom i nipošto ga nemojte uzimati na svoju ruku.

Bonus video:

(Espreso.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media