KOLIKO ČESTO ISPUŠTAMO VETROVE I ZAŠTO NEKI TOLIKO SMRDE: Obratite pažnju, neki nisu baš bezopasni!
Foto: Shuterstock

razlozi

KOLIKO ČESTO ISPUŠTAMO VETROVE I ZAŠTO NEKI TOLIKO SMRDE: Obratite pažnju, neki nisu baš bezopasni!

Za najsmrdljivije vetrove zaslužna je zdrava ishrana

Objavljeno:

Svaka osoba ispusti vetrovi 5 do 15 puta dnevno, no česti su dani kada to morate da učinite mnogo češće. Ovo su neki od razloga zašto je tako. Zdrava ishrana – Za najsmrdljivije vetrove zaslužna je zdrava ishrana, verovali ili ne. Hrana koja se ne vari iz tankog odlazi u debelo crevo, gde se stvaraju plinovi. Voće, povrće, celovite žitarice i mahunarke namirnice su od kojih vetrovi posebno smrde. Sada znate zbog čega vetrovi toliko smrde kada pojedete supu od brokule.

Previše vazduha – Dve su vrste ispuštanja vetrova. Jedni dolaze zbog plinova koji se stvaraju u debelom crevu, a drugi nastaju od zraka koji progutamo, a koji putuje sve do sistema za varenje. Takvi vetrovi su glasniji, ali mnogo "ugodnijeg" mirisa od onih nečujnih koji "peku za oči".

Apsorpcija hranjivih sastojaka – Kada su vetrovi izrazito smrdljivi, telo se verojatno bori s apsorpcijom hranjivih tvari. Svi različito reagiramo na određenu vrstu hrane, no najviše problema većini zadaju šećeri iz ugljenihhidrata kao i laktoza.

Letenje – Ako često putujete avionom, sigurno ste se već zapitali zbog čega imate jake vetrove. Istraživanje je pokazalo da visine utiče na širenje plinova u telu. Zbog toga dolazi do nadutosti i ispuštanja vetrova.

Nešto mnogo ozbiljnije – Vetrovi se razlikuju od dana do dana, no ako vas, na primer, boli dok ih ispuštate ili imate česte dijareje ili pak zatvore, posetite lekara. Nepodnošljiv i učestao smrad često može biti i simptom celijakije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.