KOJA JE NAJBOLJA ALTERNATIVA PUŠENJU?
Globalni forum o nikotinu, Foto: Privatna arhiva

da li ste znali?

KOJA JE NAJBOLJA ALTERNATIVA PUŠENJU?

Ključna razlika je između sagorevanja i negorivosti

Objavljeno:

„Na pitanje, koja je najbolja alternativa pušenju, jedna stvar treba da bude jasna. Najbolji proizvod kao alternativa cigaretama je ono što odgovara određenom pojedincu, u određeno vreme, u određenom okruženju. Ne postoji jedan jedini najbolji proizvod. Najvažnija razlika sa stanovišta zdravstvene politike je da li nikotinski proizvod sagoreva ili ne, tj. da li je proizvod napravljen tako da se osušen i isečen duvan pali i da li se dim koji kao posledica tog sagorevanja nastaje, udiše. Skoro sve ostalo je manje bitno“, tvrdi Klajv Bejts, direktor firme Counterfactual Consulting i bivši direktor britanske organizacije ASH (Aktivno protiv pušenju za zdravlje).

Bejts je nedavno učestvovao na Globalnom forumu o nikotinu u Poljskoj. Bo je jedan od govornika na sesiji, čija su glavna tema bili potrošači koji su zagovornici altentativnih načina uživanja u duvanskom dimu.

"Ključna razlika je između sagorevanja i negorivosti“, rekao je Bejts i istakao da je važno da pušači smanjuju štetnost po zdravlje sebe i drugih i da imaju izbor koji je najbolji za njih.

„Sada smo svedoci sve veće popularnosti alternativa pušenju sa smanjenim rizikom. U okviru široke kategorije proizvoda bez dima možemo da definišemo nekoliko potkategorija. Zagrevanje je mnogo bolje rešenje, važno je da temperatura ne ide preko 350 stepeni Celzijusa, dakle da ne dostigne temperaturu sagorevanja. Ono što jeste bitno je da su ovi prozvodi mnogo manje štetni od pušenja – razlike između raznih proizvoda bez duvanskog dima su mnogo manje važne od razlike između proizvoda sa i bez duvanskog dima“, navodi Bejts.

foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, ako je skala štetnosti od 1 do 100, onda se stotka odnosi na cigarete koje sagorevaju i koriste se na tradicionalan način.

„Pretpostavljamo da su prozvodi koji ne sagorevaju na toj istoj skali u rasponu štetnosti od 1 do 5. To znači da relativna razlika između različitih proizvoda bez duvanskog dima može biti i petostruka, ali je u praksi ovo jako mali apsolutni raspon koji se nalazi na suprotnom kraju spektra rizika od pušenja“, navodi Bejts.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.